Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kempische heideschapen op De Plateaux

08 juni 2020 | Yvonne van Moll

De komende week graast er een kudde schapen op heide van De Plateaux. Zo’n 250 schapen van De Lachende Ooi vullen hun buiken op de heide. Ze werken voor Natuurmonumenten aan het beheer van het natuurgebied

Kempische heideschapen

Beheer van de heideDe kudde graast op de heide van De Plateaux. De schapen doen zich te goed aan het gras en de jonge boompjes die groeien tussen de heidestuiken. Doordat de schapen hun lievelingskostje bij elkaar grazen krijgen heidestruiken meer ruimte. Bovendien woelen de dierenpoten de zandige bodem om en via hun vacht verspreiden ze zaden. Zo zorgt de kudde voor meer afwisseling en goede leefomstandigheden voor bijzondere soorten als klokjesgentiaan, stekelbrem en liggende vleugeltjesbloem. De kudde is de komende week te bewonderen vanaf het Panoramapad, Vloeiweidenpad en Hagevenpad.

 

Kempisch heideschaap

Niet elk schaap is geschikt om op de heide te grazen. Het is belangrijk dat de schapen in goede conditie zijn, een goed kudde-instinct hebben en in een beperkt aantal uren hun buik „vol” kunnen eten. Deze eigenschappen vind je alleen bij heideschapen die al verschillende generaties geselecteerd worden op deze eigenschappen. Het Kempisch Heideschaap is hier bijzonder geschikt voor en is bovendien een zeldzaam huisdierras. De Lachende Ooi werkt al jaren met deze schapen en zet zich in voor de instandhouding van dit zeldzaam huisdierras.

De schapenbegrazing van De Plateaux wordt gerealiseerd met financiële steun van de provincie Noord-Brabant.

 

Boswachter communicatie en beleven Yvonne van Moll
Yvonne van Moll