Ga direct naar inhoud
Nieuws

Blog van de boswachter: obsidentify

27 augustus 2021

Obsidentify, een nieuwe app die ik tijdens de vakantie echt goed leerde kennen. Ik ben fan. Een app die je nauwkeurig vertelt welke plant of welk insect je ontdekt hebt. Lees hier mijn ervaringen met deze app op de camping.

streepjespyjama

Een kwartier voordat we afreizen naar onze vakantiebestemming gaat het mis: het schiet me in de rug. Geen fijne timing. Met een extra doosje paracetamol in het dashboardkastje gaan we toch maar op weg. De eerste 3 dagen breng ik hoofdzakelijk liggend in de tent door met mijn voorraad vakantieboeken. Maar daarna neemt de mobiliteit toe en kan ik steeds meer rondscharrelen in de directe omgeving van ons kampeerplekje. Daar is genoeg te zien.

Nieuwe app Obsidentify

Prachtige wilde planten en vooral ook heel veel fladderaars, zoemers, springers, kruipers… Hoewel insecten me erg interesseren, was het tot nog toe onbegonnen werk om uit te zoeken welke zweefvlieg, mier of tor mijn pad kruiste. Domweg veel te moeilijk en ze zijn met veel te veel. Nu ik onvrijwillig ben gekluisterd aan mijn klapstoel, begin ik te experimenteren met een nieuwe app die ik een paar weken geleden heb gedownload: Obsidentify. De werking is heel simpel: je maakt een goede foto van een onbekend levend organisme en je leest op je telefoon wat het is, hoe het heet, waar het leeft enz.

De wondere wereld van de insecten

Vanuit m’n klapstoel gaat er opeens een wereld voor me open! De wondere wereld van de insecten, om preciezer te zijn. Nu ik er oog voor krijgt zie ik er ook steeds meer. Wat zijn ze mooi! De vormen, de kleuren en de soms bizarre informatie over hun leefwijze. Het is nog een hele uitdaging om met mijn mobiel een goede foto te maken. Vaak zitten ze niet stil of beweegt de bloem waar ze van snoepen heen en weer in de wind. Op jacht naar een scherp beeld kruip ik door de vegetatie of huppel ik - als mijn rug het toestaat - achter een langs fladderende vlinder aan. Gedrag dat met verbazing wordt gadegeslagen door buren en passanten, dat dan weer wel…

Schat aan natuurinformatie

Die app heeft ook een keuze-optie om alle waarnemingen op te slaan in de landelijke database. Daarin staat een schat aan informatie voor de natuurwetenschap. En ook voor plannenmakers en vergunningverleners op het gebied van bijvoorbeeld woningen en wegen is deze informatie van onschatbare waarde om de plaatselijke natuur zo min mogelijk schade toe te brengen. Obsidentify is dus niet alleen leuk voor in uw tuin of tijdens een wandeling, maar ook heel nuttig. Opeens zijn er 17 miljoen mensen die in hun eigen omgeving betrouwbare data kunnen verzamelen over al wat leeft. Doet u dat in een natuurgebied, blijf dan op de paden aub. Namens de natuur: bedankt!

En: ziet u ergens op de paarse hei een groen gekleed figuur kruipen of huppelen met een telefoon in de hand, dan weet u nu wie het is.

streepjespyjama

Citroenpendelvlieg in streepjespyjama op blauwe knoop