Dagboek van vrijwillig waterpeiler Jacques Dijkman
Lees meer over het werk van Jacques Dijkman, vrijwillige waterpeiler op De Sprengenberg (Nationaal Park Sallandse Heuvelrug). Hij meet elke twee weken samen met collega's Els Jelsma en Arjen Meesters hoe hoog het grondwater staat. In de coronatijd kon dat helaas even niet.
Nijverdal 2 juli 2020
“Het verschil tussen februari (voor de coronatijd) en vandaag is enorm. Dat kun je heel mooi zien in de Fazantenweide. In februari stond het hele gebied onder water. Peilen was daar toen onmogelijk. De peilstok in het vennetje was niet meer te zien. Nu staat de stok weer fier boven water. Vandaag las ik op de paal 45 cm. Eind januari stond het water op 80 cm. Daarna verdween de paal onder water en de paal kwam op 28 mei weer stiekem boven water kijken. Els mat toen 86 cm.
Vandaag plonsden de kikkertjes in het water toen ik de waterstand opnam. Het stikte rondom deze poel van de libelle. Met name de platbuiklibelle. Ook ontdekte ik vanochtend opeens dat de veranderingen het Hellingveentje goed hebben gedaan. Wat staan de beenbreken er weer mooi bij!
Het leuke van het peilen vind ik dat ik het hele jaar door peil. Ik maak zo intens de seizoenen door. Je ziet van alles. In de late herfst zie je op de Fazantenweide veel wasplaatjes (een type paddenstoel).
In november zien we op het vliegveldje altijd watersnippen op doortrek. Vandaag zag ik een grauwe klauwier. In de zomer hebben wij onder het peilen wel eens een nachtzwaluw gehoord en gezien. In de herfst zien we samen de mooiste paddenstoelen. In het voorjaar horen we de vogeltjes. De geelgors, de fitis, de tjiftjaf en de kuifmees. Op de koeienweide zien we vaak grote lijsters, koekoeken en nog veel meer. We zijn ook wel eens een vermoedelijk wolvenspoor tegengekomen. En zo kan ik nog wel uren vertellen over het peilen.”
Het werk van waterpeilers is cruciaal voor hydrologen en ecologen in het zorgen voor de natuur. Lees meer>>