Ga direct naar inhoud
Nieuws

Hoeveel vliegende kunstwerken heb jij in je tuin

23 april 2020 | Jantine Wesselink

Af en toe was ik de afgelopen weken best jaloers op collegaboswachter en -vrijwilligers die wel de natuur in konden voor hun werk. Prachtige foto’s kwamen er op Whatsapp-groepen langs. Deze bijvoorbeeld van onze vrijwillige boswachter Gerrit Houtschild, met de mededeling ‘de eerste libel van dit seizoen. Let eens op de tekening in de vleugels’. Wat een beauty, de smaragdlibel. De naam alleen al.

eerste smaragdlibel voorjaar 2020

Kunstige libellen

Voor het spotten van libellen moet je toch echt in de buurt van water zijn. Het is lastig om ze goed op de gevoelige plaat vast te leggen. Ze zijn razendsnelle vliegers. Wil je libellen trekken in je tuin, zorg dan voor een vijver of poel met veel waterplanten en liefst een rommeltje van riet en planten eromheen. Net zo makkelijk. Gerrit maakte vorig jaar in de poel van het Rechterense Veld dit filmpje van de eierafzetting van een grote glanslibel.

libel zet haar eieren af in poel

Hoe groen is jouw tuin?

Hoeveel libellen of andere vliegende kunstwerken zie jij in jouw tuin? Natuurmonumenten onderzoekt momenteel hoeveel ruimte de natuur krijgt en kán krijgen in Nederlandse tuinen. We willen deelnemers motiveren de tuin groener te maken. Wie zijn best doet maakt kans op een make-over van de tuin. Ga snel naar het Nationale Tuinonderzoek>>

Groene tuin goed voor natuur

Nu velen de meivakantie in de achtertuin doorbrengen, hopen we dat mensen ook bereid zijn natuur in de tuin meer ruimte te geven. Wel zo gezellig en mooi, en nog goed voor de biodiversiteit ook. Want hoe meer tuinen groen en gevarieerd zijn, des te meer diersoorten kunnen overleven. Zonder bomen en struiken geen bloesem, zonder bloesem en andere bloemen geen insecten, zonder insecten geen vogels.

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink