Nieuws van de boswachter

Natuurlijke akkers terug op Eerde

07 augustus 2015 | Geeke Remmelts

Op Eerde heeft Natuurmonumenten samen met de boeren hard gewerkt om de natuurlijke akkers terug te krijgen. Met resultaat!

Natuurlijke akkers terug op Eerde

Ruilingen


Door ruilingen en de omvorming van gras- en maisvelden, naar natuurlijke akkers is er op Eerde een grote aaneengesloten natuurlijke akker ontstaan. Tussen het goudgele rogge vallen de paarse bloemen van de vogelwikke en de gele bloemhoofdjes van de valse kamille direct op.


Akkerbeheer


De natuurlijke akker is in Nederland bijna verdwenen. Om het tij te keren, beheert Natuurmonumenten in natuurgebieden Eerde en Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug graanakkers. De natuurorganisatie werkt hier succesvol samen met biologische boeren. Op deze graanakkers wordt geen gif of kunstmest gebruikt, maar uitsluitend vaste mest van biologische oorsprong.


Biodiversiteit


Wuivende akkers zijn niet alleen een lust voor het oog, maar leveren ook een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit van het landelijk gebied. “Deze plantensoorten zijn voedsel voor insecten. Deze zijn op hun beurt weer lekkernij voor allerlei vogels, zoals de geelgors, veldleeuwerik en kerkuil”, legt Plagge uit.


Vlinderparadijs


Bij de bloemrijke akkers is het een heus vlinderparadijs. In korte tijd ontdek je al snel heel veel verschillende soorten zoals bijvoorbeeld het boomblauwtje.

placeholder

Boomblauwtje (Celastrina argiolus), Blauwtjes (Lycaenidae), Dagvlinders, Vlinders (Lepidoptera), Insecten (Insecta), Geleedpotigen (Arthropoda), fauna, blauwtje, dagvlinder, vlinder, insect - Landgoed Boekesteyn, ?s-Graveland, Gooi en Vechtstreek, s-Gravelandse buitenplaatsen, Noord-Holland, Nederland, EuropaFotograaf: © Natuurmonumenten - Ben WaletBron: Natuurmonumenten

Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven

logo