Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurmonumenten sluit broedgebied heide op De Sprengenberg vervroegd af voor bezoekers

03 maart 2020 | Karlijn van Riessen

Het is niemand ontgaan. De natuur ligt een maand voor op schema. Zangvogels zingen al volop, de eerste bloesems kleuren al wit en de eerste eierklompen van amfibieën zijn al gezien. Reden voor boswachters van Natuurmonumenten op De Sprengenberg in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug om het broedgebied per direct te sluiten voor bezoekers.

Roodborsttapuit

De natuur zit al in de voorjaarsstand en heeft rust nodig. Jos Schouten, boswachter bij Natuurmonumenten: “Wij stoppen zelf normaal gesproken al ruim voor 15 maart met werkzaamheden op de heide. Door het vroege voorjaar zijn we nu al gestopt. Nu we zien dat er al broedende vogels op de heide zijn, is het ook noodzakelijk verstoring door recreatie te beperken. Daarom sluiten wij het broedgebied vervroegd. Er blijft op De Sprengenberg genoeg ruimte over voor wandelaar, fietser en ruiter om ook nu van de heuvelachtige vergezichten en het ontluikende voorjaar te kunnen genieten!”

 

Kraamkamer voor de natuur

Elke frequente bezoeker van de Sallandse Heuvelrug is gewend aan het feit dat het zogenaamde kerngebied van de heide op De Sprengenberg van 15 maart tot 15 juli dicht gaat voor publiek. Dan is het een kraamkamer voor de natuur. Want rust is voor met name broedende vogels essentieel om hun jongen groot te brengen. Zeker gezien het feit dat het leefgebied van die vogels door een teveel aan stikstof onder druk staat.

 

Nu al broedende vogels

Ruben Vermeer is boswachter ecologie bij Natuurmonumenten in Salland en kijkt eigenlijk altijd naar boven of hij iets langs ziet flitsen. Dit voorjaar heeft hij al vroeg een aantal mooie vogelwaarnemingen gedaan, zoals baltsende korhoenders. Maar dat baart hem ook zorgen, want hij kreeg bijvoorbeeld ook al een melding van wandelaars die opvliegende korhanen zagen, die duidelijk verstoord waren. Op de heide klinkt nu al overal de duidelijk herkenbare roep van de boomleeuwerik. De komende dagen komen nog veel meer vogels terug naar de heide om tot broeden te komen. Vandaar dat hij groot voorvechter is van deze vervroegde afsluiting. “Ik sluit een permanente aanpassing van de afsluitingsdata dus niet uit.” stelt Vermeer.

Korhoen
Karlijn van Riessen