Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe gidsen Sprengenberg nu ervaringsdeskundig

20 oktober 2022 | Simone Damhof

Met een mooie poster lokten de onlangs opgeleide gidsen van Natuurmonumenten op de Sprengenberg de afgelopen 8 weken van de zomervakantie zo’n 165 wandelaars. Spannend om de theorie in de praktijk te brengen maar er staat nu een volwaardig gidsen-team paraat voor de toekomst.

sprengenberg

Frisse neus bij feestjes en een fijne vergaderbreak

Herberg De Pas aan de voet van De Sprengenberg is niet alleen een gezellige aanlegplaats na een fiets- of wandeltocht, maar is ook een prima plek om feestjes te vieren en te vergaderen. Een wandeling over de Sprengenberg is een heerlijke onderbreking tijdens een dag vergaderen of een feestje waarbij je al snel alleen binnen zit of aan een statafel hangt.

Vanuit De Herberg kwam dan ook de vraag of er gidsen van Natuurmonumenten bereid zouden zijn, als onderbreking van de dag, een rondleiding te geven over De Sprengenberg. Uiteraard was die bereidheid er, maar hoeveel gidsen ben je dan extra nodig, naast de gidsen die al jaren meedraaien? Natuurmonumenten bood ook andere vrijwilligers de mogelijkheid een korte opleiding te volgen om zo een grotere groep gidsen klaar te stomen. Een enthousiaste groep nieuwelingen was het resultaat. Maar de volgende vraag diende zich al snel aan 'hoe doe je meer ervaring op en houd je je vaardigheden bij?”

Vanuit deze vraag kwam het initiatief om in de zomervakantie op woensdagochtend met een tweetal gidsen, in wisselende samenstelling,  rondleidingen te gaan geven. Opgave via de website van Natuurmonumenten, maar spontaan langskomen op woensdagochtend was ook mogelijk. Via verspreiding van de poster op sociale media, campings, hotels, B&B’s, lokale kranten, etc.  verspreidde het bericht zich snel.

Vakantiegangers en streekgenoten

De wandelaars kwamen uit alle windstreken van Nederland, maar ook verrassend veel uit eigen omgeving. De vakantiegangers na de wandeling: 'Wat is het hier toch geweldig mooi en wat veel informatie!' De streekgenoten: 'Nu ben ik hier zo vaak geweest en hier langs gefietst, maar wat heb ik vandaag veel gehoord en gezien wat ik nog niet wist.'

Hoe nu verder?

Enthousiaste gidsen en wandelaars, dat vraagt om een vervolg, toch? Wellicht krijgt dit initiatief een vervolg in de herfst- en kerstvakantie. Wij staan er klaar voor!

Simone Damhof
Simone Damhof