Ga direct naar inhoud
Nieuws

Open dag Overesch ecologische landbouw, Natuurmonumenten was er bij

24 juni 2022 | Simone Damhof

Op 12 juni was er een open dag bij Overesch ecologische landbouw. Het weer was fantastisch en maar liefst 1000 bezoekers genoten van alle activiteiten en de markt met biologische producten en lokale natuurverenigingen.

Akker

Biologisch produceren

De vraag naar biologische producten neemt enorm toe. Ook voor nieuwe omschakelaars naar biologische teelt biedt dat perspectief. Dit merken ze bij Overesch elke dag. Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in duurzaam en lekker eten met voedsel wat geteeld is zonder gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen. De boerderijwinkel biedt dan uitkomst. Overesch pacht akkers van Natuurmonumenten op de Sprengenberg.

De consument speelt een belangrijke rol in de voedselproductie. Hoe meer vraag naar biologisch voedsel; hoe meer boeren kunnen omschakelen naar duurzaam en biologisch produceren.

Rondleidingen over ‘boeren met natuur’

Gerrit Houtschild is vrijwilliger bij Natuurmonumenten en attendeert de bezoekers op wat er allemaal rond de akkers aan insecten, dieren en planten leeft. Hij laat ze ervaren hoe mooi het is dat deze flora en fauna in deze omgeving veel minder te lijden hebben van gifstoffen die ergens anders wel worden gebruikt.

Hij neemt de bezoeker mee en vertelt bij twee oude beuken en een eik ‘de wortels van bomen werken samen met schimmels die in de grond leven. Schimmels transporteren o.a. koolstof, water en voedingsstoffen tussen de boomwortels, al naar gelang wat de boom nodig heeft. Bij het spuiten van gif zakt dit gif in de bodem en wordt dit opgenomen door de schimmels, als deze er al niet van doodgaan. Uiteindelijk neemt ook de boom het op.’

Beukennootjes, boomklevers en bestrijdingsmiddelen

Verderop staat hij stil bij een beuk en eik: in de ruwe bast van de eik zitten beukennootjes geklemd. De dader is de boomklever die door zijn verticale levenswijze een zaadje als de beukennoot niet op de grond open kan krijgen en hier dus de hulp van een boom met ruwe bast nodig heeft. De beukenboom zelf heeft immers een gladde bast. Vervolgens vertelt hij dat het vogeltje nogal wat van die nootjes per dag eet en stel nou dat de boom veel bestrijdingsmiddelen heeft opgenomen dan kun je wel nagaan dat ook het vogeltje dit binnen krijgt met op den duur alle gevolgen van dien.

Singelbegroeiing

Gerrit vertelt even verderop over het belang van singelbegroeiing rond de akkers tegen plaaginsecten op de akkers. In deze singelbegroeiing nestelen veel vogels die op hun beurt de plaaginsecten van de akkers halen. De singelbegroeiing is ook de woonplaats van gaasvliegen die het op rupsen hebben voorzien net als sluipwespen die er eitjes (in de rups) in leggen en de rups dus als levende voedselbron dient voor de larven van deze sluipwesp.

De akkers op de Sprengenberg zijn prachtig om eens te bekijken. Hier download je de wandelroute. Ze bieden een prachtig panorama en ze hebben ook een belangrijke functie in de kringloop. 

Simone Damhof
Simone Damhof