Ga direct naar inhoud
Nieuws

Studenten archeologie doen bijzondere vondsten op Sprengenberg

19 juni 2017 | Jantine Wesselink

Een raatakker systeem uit de late prehistorie en karrensporen uit de middeleeuwen. Op de Sprengenberg is weer een stukje cultuurhistorie blootgelegd.

Studenten archeologie doen bijzondere vondsten op Sprengenberg

Gave vondsten

Jos Schouten, coördinator Natuurbeheer Natuurmomenten in Salland vertelt enthousiast: “Bijzonder om te zien dat dit gebied al duizenden jaren geleden door onze voorouders werd bewoond en bewerkt. De vermoedelijk nieuwe grafheuvel aan de Bergweg en de bevestiging van het raatakker systeem oftewel celtic fields nabij de ‘vliegveldheide’ zijn voor ons gave vondsten!” Natuurmonumenten gaat uiteraard kijken hoe ze in haar beheer rekening kan houden met deze archeologische waarden en hoe ze te beleven zijn.

placeholder

Fotograaf: © Natuurmonumenten - Herman Veerbeek

Bron: Natuurmonumenten

3D Visualisatie koepel Koningsbelt

Het groepje ‘Koningsbelt’ heeft bij de presentatie van de resultaten wel de meeste indruk gemaakt. De studenten maakten op basis van oude bouwtekeningen uit 1907 een 3D visualisatie van de koepel op de Koningsbelt. De koepel op het hoogste punt van de Sallandse Heuvelrug werd gebruikt om vanuit te jagen en om van het uitzicht te genieten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers de koepel in om vliegtuigen te spotten. Aan het eind van de oorlog is het gebouw vernietigd. Met de 3D visualisatie loop je virtueel de koepel in, een fantastische manier om archeologie beleefbaar te maken.

Stuk roest van 3000 jaar oud

Hennie Bouwhuis, voorzitter Stichting Marke Haarle heeft alle studenten te woord gestaan en daar waar nodig op weg geholpen. Hij is vooral content dat na speurwerk van de studenten bij enkele families, een dolkmes is gefotografeerd. Dit mes werd ooit in de Wolfsslenk gevonden en is nu gedocumenteerd: “Het lijkt een stuk roest, maar je hebt wel een dolkmes van dik 3000 jaar oud in je handen.”

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink