Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werken aan natuurlijk bos De Sprengenberg

28 september 2020 | Jantine Wesselink

Natuurmonumenten start half oktober met zaagwerk op De Sprengenberg (Nationaal Park Sallandse Heuvelrug). Hiermee werken we aan meer variatie in het bos en daarmee aan meer leven. Meer biodiversiteit dus.

Zandhagedis

Meer zonlicht op de bodem

We werken langs de Bergweg Haarle en langs de zogenaamde schietbaan. In beide gevallen gaat het boswerk voor meer zonlicht op de bodem zorgen. Hiervan profiteren insecten en koudbloedige dieren, zoals levendbarende hagedis en hazelworm. Het werk is – als het weer meezit - voor de kerstvakantie afgerond. Tijdens het werk geldt voor de MTB-route en de gemarkeerde wandelroutes een omleiding. Deze zijn ter plaatse aangegeven. Het hout wordt afgevoerd over de Bergweg Haarle, Paltheweg en een stukje Van Heekweg. Uiteraard proberen we de overlast verder tot een minimum te beperken.

Natuurlijk bosbeheer

Natuurmonumenten streeft naar bossen met zo veel mogelijk leven en variatie. Soms heeft de natuur een steuntje in de rug nodig. Met name in voormalige productiebossen. Op de open plekken die ontstaan, komt het zonlicht weer op de bodem. En dat is cruciaal voor heel veel leven. Deze reguliere boswerkzaamheden passen in het bosbeleid van Natuurmonumenten over omgang met bos. Dit beleid is vorig jaar na een achterbanraadpleging herzien.

Uitleg in het veld

De keus welke bomen verdwijnen, hebben we zeer zorgvuldig gemaakt. Heb je vragen of wil je meer weten over de achtergrond van deze werkzaamheden? Bel ons beheerkantoor: T (0529) 46 99 10, mail ons of ga op vrijdagmiddag 23 oktober met boswachter Jos Schouten ter plaatse kijken. Onder voorbehoud van of de coronarichtlijnen het toestaan. Graag vooraf via mail aanmelden. In de bevestiging ontvang je de verdere details.

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink