Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zwavelzwam op de Sprengenberg?

15 augustus 2016 | Natuurmonumenten

Dankzij de natte zomer komen paddenstoelenliefhebbers al flink aan hun trekken. Zo ook op de Sallandse Heuvelrug. Hier wacht men in spanning op de bijzondere zwavelzwam.

Zwavelzwam op de Sprengenberg?

Wispelturig

Jarenlang groeide er een zwavelzwam onderaan een Amerikaanse eik bij informatieschuur De Pas. Of de zwavelzwam er dit jaar weer gaat groeien is de vraag. Paddenstoelen zijn zeer wispelturig. Soms vind je ze jarenlang op één plek en dan zijn ze opeens verdwenen.

Een van de mooiste

“De zwavelzwam is wat mij betreft een van de mooiste paddenstoelen die we in Nederland hebben. De naam zegt het al: hij is zwavelgeel, tot soms bijna oranje. Met zijn felle kleuren ‘knalt’ hij soms de boom uit!” Aan het woord is Mike Hirschler, natuurgids voor onder andere Natuurmonumenten.

Niet erg aardig

Zwavelzwammen zijn dan wel heel mooi, erg aardig zijn ze niet. Het is een zogenaamde necrotrofe parasiet: hij maakt bomen eerst dood, groeit daarna verder en helpt bij de vertering van de dode boom. Je kan zwavelzwammen vinden op diverse soorten loofbomen, vooral op eik, wilg en kers.

placeholder

Hirschler: "Mocht je er een zwavelzwam vinden: laat hem maar lekker groeien aan zijn boom, dan kan iedereen ervan genieten. Veel paddenstoelenplezier deze herfst!"

Natuurmonumenten