De wulp, heraut van het moeras!
Stel je een frisse ochtend in maart voor. Uit de dampige moeraswereld om je heen klinkt plots een in toonhoogte stijgend jodelend geluid. Het is de wulp. Wulpen zijn een van de eerste voorjaarsbodes die in De Wieden te horen zijn.
Bijzondere baltsvlucht
In maart, als al het riet gemaaid is en de dotterbloemen bloeien is hun baltsgedrag waar te nemen. De mannen imponeren de vrouwelijke wulpen met hun bijzondere baltsvlucht. Naar mate ze boven hun toekomstige territorium hoogte winnen laten ze de kenmerkende rollende jodel horen. Op het hoogtepunt dalen ze neer op een vaste plek in het rietland, watermolentje of stapels rietbossen.
Markante verschillen
Wulpen zien er qua verenkleed hetzelfde uit. Maar er zijn twee markante verschillen te noemen. Het vrouwtje is groter dan het mannetje en de snavellengte is bij het vrouwtje langer. Erg handig als je van het zelfde voedsel afhankelijk bent. Wulpenvrouwtjes kunnen namelijk dieper in de grond naar insecten poeren dan mannetjes. Hierdoor ontstaat geen voedselconcurrentie.
Grondbroeders
Wulpen leggen gemiddeld vier grote groene peervormige eieren. Deze worden in een kom van grashalmen of riet gelegd. Eigenlijk stelt het niet veel voor en is het niet meer dan een grote kom. Eind maart tot ver in mei worden de eieren gelegd en door beide wulpenouders bebroed.
Emancipatie
Als de kuikens nog klein zijn, is de rolverdeling onder wulpen nog duidelijk. De mannen zorgen voor de veiligheid terwijl moederwulp met de jongen rond sjokt. Als de wulpenkuikens groter worden en minder afhankelijk zijn verdwijnt het vrouwtje en laat ze de zorg aan het mannetje over. Meestal vliegt ze dan al richting het zuiden of blijft nog een tijdje aan de kust hangen.
Jaar van de wulp
Met de wulp gaat het helaas niet goed. Ontginning van zijn broedbiotoop en in de overwinteringsgebieden, de jacht in met name Frankrijk en predatiedruk hebben van deze prachtige steltloper een zeldzame verschijning gemaakt in Nederland. Niet voor niets is 2019 uitgeroepen tot het jaar van de wulp.
Gelukkig kunnen we in het Nationaal Park Weerribben-Wieden nog volop genieten van de heraut van het moeras.
Tip van de boswachter
Wil je ook wulpen zien en horen? De beste plekken in De Wieden zijn de Ronduite, Laarzenpad te Sint Jansklooster, De Bramen, Leeuwterveld, Barsbekerbinnenpolder en Muggenbeet.