Ga direct naar inhoud
Nieuws

EcoWaterLiner houdt stijgende lijn vast

04 november 2019 | Regina Brouns

“Het aantal passagiers stijgt gestaag”, zegt beheerder Bernadette Haverkort van Bezoekerscentrum De Wieden op de laatste dag dat de EcoWaterLiners dit jaar in de vaart zijn.

EcoWaterLiners

Ook dit seizoen brachten de twee waterbussen van Natuurmonumenten weer meer mensen van Sint Jansklooster naar Blokzijl en Giethoorn. Vooral het aantal trajectkaarten steeg behoorlijk.

Steeds populairder

Bijna tweeduizend mensen voeren met zo’n kaart, vaak met hun fiets aan boord, door De Wieden. “Lekker een dagje fietsen en als je geen zin meer hebt, op de EcoWaterLiner stappen. Dat concept is steeds populairder”, zegt Haverkort met de cijfers van het afgelopen seizoen in de hand. Zevenhonderd mensen kochten een dagkaart, waarmee ze meerdere malen van de waterbussen gebruik kunnen maken. In totaal maakten 4500 mensen gebruik van de EcoWaterLiners.

Afhankelijk van weersomstandigheden

Het seizoen maakt opnieuw wel duidelijk dat het succes van de EcoWaterLiners afhankelijk is van de weersomstandigheden. In de zonnige maanden juni en augustus stapten de meeste passagiers op, in juli en september was de animo een stuk minder. “Wat we wel duidelijk merken is dat campings dit vervoersmiddel promoten. Veel gasten kwamen op die manier bij ons terecht.”

Route Blokzijl populairder

Ook blijkt het traject tussen Sint Jansklooster en Blokzijl populairder dan de route naar en van Giethoorn. “Wellicht omdat die route wat afwisselender is of omdat mensen Giethoorn op een andere manier bezoeken. Voor ons overigens geen reden om de routes aan te passen”, zegt Haverkort, die zeer te spreken is over de inzet van de vrijwillige schippers. Die varen niet alleen, maar zorgen ook voor het onderhoud. “Een prachtige club die nog een aantal nieuwe mensen kan gebruiken.

Een prima kennismaking

Haverkort merkt dat de EcoWaterLiner een prima kennismaking met De Wieden is. “Wie daarna nog eens wil varen, kan mee met de boswachter op onze excursieboten. Die vertrekken ook dagelijks vanuit Sint Jansklooster. Daarbij zien we een toenemende behoefte aan kortere vaartochten. Die gaan we dus ook meer aanbieden”, vertelt Haverkort.

Varen naar mooie plekken

De struintochten met de boswachter bleken populair. “De boswachters bepalen aan de hand van de wensen van de gasten wat de route van een tocht is. Bovendien geeft het meer ruimte om naar mooie plekken te varen. Denk aan een locatie waar op dat moment een bijzondere plant bloeit. Leuk voor de gasten én de boswachter. We gaan daarom meer van dit soort vaartochten organiseren.”

 

 

Regina Brouns