Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eiken in het moeras

29 april 2020 | Regina Brouns

Je zou de eik niet direct associëren met nattigheid. Toch komt deze prachtige inheemse boomsoort op verscheidene plekken in De Wieden voor. Soms markant en solitair in een hooiland of in de oudere moerasbossen, zoals in de eendenkooi, de Grote Otterskooi bij Dwarsgracht.

Eik in De Wieden

Hoge leeftijd

Er is geen boom in Europa die zo oud wordt als de zomereik. In de Otterskooi staat een oude eik van ongeveer 200 jaar oud. In Nederland is de oudst gedateerde eik 1000 jaar! In vroegere tijden werden deze reusachtige bomen zelfs vereerd.  De grillige vorm van de takken en de mooie bast maken dit een prachtige boom om naar te kijken.

Giftig

De eikels en de bladeren van de eik zijn giftig en bevatten tannine. Mensen worden er erg ziek van, zo ook paarden en koeien. Varkens en vooral de wilde zwijnen zijn er dol op en hebben geen last van het gif. Om zich te vermeerderen heeft de eik hulp nodig en dat vindt hij bij de gaai en eekhoorn. Zij verspreiden de zaden (eikels) her en der in het (moeras)bos waardoor nieuwe zaailingen kunnen uitgroeien.

Soortenrijkdom

De eik is een belangrijke boomsoort die tal van dieren aan voedsel en huisvesting helpt. Er is geen boom te vinden waarop zoveel insecten zijn waargenomen als op de zomereik. De eikenpage is hier een voorbeeld van. Een dagvlinder die nauwelijks aan de grond komt maar vooral de hogere boomkruinen opzoekt om te flirten en te paren. Op de zonnige takken in de kruin wordt naar honingdauw gezocht om zich mee te voeden. De vrouwtjes zoeken de mannetjes dan op tegen de avond.

Belangrijke spil

Ook als de eik in ‘verval’ raakt heeft zij nog een belangrijke functie. Door de vele gaten kunnen holenbroeders een nestplek vinden en kunnen vleermuizen hun kraamkamers onderbrengen. Kortom de eik is een zeer belangrijke spil in de Wiedennatuur waarbij levende en dode eiken een cruciale rol spelen in het ecosysteem van het moerasgebied.

Help ook mee en laat de natuur groeien. Vraag een gratis actiepakket aan op: www.natuurmonumenten.nl/aanvragen/actiepakket

 

Regina Brouns