Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kiersche Wijdekooi nuttig voor onderzoek

31 december 2020 | Regina Brouns

Natuurmonumenten verzette het afgelopen jaar veel werk in de vier eendenkooien in De Wieden. Vrijwilligers knapten bijvoorbeeld een groot deel van de Grote Otterskooi op. Boswachters en kooikers Ronald Bijl en Roelof de Jonge ringen bovendien sinds september eenden in de Kiersche Wijdekooi. “Heel mooi dat die kooi buiten de cultuurhistorische waarde een nieuwe functie heeft”, zegt De Jonge, die zelf een lange geschiedenis heeft als kooiker.

vrijwilligers knappen eendenkooi op

Grote inzet vrijwilligers

Buiten de lockdowns om voeren vrijwilligers elke week naar de Grote Otterskooi. Die gaat als dat mogelijk is komend voorjaar weer open voor excursies. “Elf jaar geleden pakten we de kooi voor het laatst groot aan. Nu zijn veel palen en rietschermen aan vervanging toe. De vrijwilligers maakten het afgelopen jaar grote stappen”, vertelt De Jonge, die onder de indruk is van de inzet. “Die mannen zijn ontzettend enthousiast. Ze maken graag lange dagen in de kooi.”

Cultuurhistorische waarde

Regelmatig zetten vrijwilligers ook koers naar de Bakkerskooi. Dat was in 1934 onze eerste aankoop in De Wieden. “Ook die kooi willen we behouden vanwege de cultuurhistorische waarde. Vroeger was dit een regio met heel veel eendenkooien. Buiten dat is de natuur rondom de kooien prachtig en waardevol. Daar kwamen vroeger nauwelijks mensen, waardoor de natuur zijn gang kon gaan. Die oude bossen willen we in stand houden”, vertelt De Jonge over de kooi bij de bekende aalscholverskolonie. In de Bakkerskooi is vooral dit najaar onderhoud gepleegd.

Ringen van eenden

In de Kiersche Wijdekooi bij Wanneperveen moet dat onderhoud juist in het voorjaar gebeuren. Dan is het broedseizoen en bevinden de eenden zich hoofdzakelijk buiten de eendenkooi. Collega's De Jonge of Bijl bezoeken dagelijks deze kooi. Die heeft namelijk weer een functie. De beide kooikers kregen na een jarenlang traject een zogenoemde ringmachtiging. “We vangen eenden om te ringen. We geven informatie door aan het Vogeltrekstation. De afgelopen maanden ringden we al veel eenden, waaronder ook bijzondere soorten zoals de pijlstaart. Nou is het wachten of ‘onze’ eenden ook in verre landen worden gesignaleerd.”

Meer informatie 

Mogelijk geven De Jonge en Bijl na verloop van tijd nog meer informatie door over de eenden. “De Erasmus Universiteit is bezig met een Vogelgriepprogramma. Vanuit alle delen van het land wordt daarvoor informatie aangeleverd, maar de Kop van Overijssel was tot nu toe nog  een blinde vlek”, legt de boswachter uit. 

Oude ambacht 

Het werk in de eendenkooi doet De Jonge al zijn hele leven. Samen met Natuurmonumenten is hij ook eigenaar van de Klaverskooi bij Belt-Schutsloot. Hij houdt graag het oude ambacht in stand, al ziet dat er tegenwoordig heel anders uit dan vroeger. Maar hij vindt het mooi dat sommige eendenkooien een rol kunnen spelen bij onderzoek. 

Regina Brouns