Ga direct naar inhoud
Nieuws

Knotwilgen raken niet langer alle takken kwijt

04 maart 2021 | Regina Brouns

Even wennen misschien: de knotwilgen in De Wieden worden niet langer ontdaan van alle takken. Dat levert in het voorjaar een ander uiterlijk op voor de karakteristieke rijen bomen. Natuurmonumenten volgt daarmee de landelijke trend. “Wilgen worden steeds vaker gesnoeid in plaats van geknot”, zegt boswachter Albert Jan Settels.

Knotwilgen snoeien

Knottijd

Hij is deze week met een aantal vrijwilligers bezig aan de Beulakerweg richting Giethoorn. Dat is een van de regionale locaties waar knotwilgen langs de weg staan. Deze periode van het jaar is traditioneel de knottijd. Ook Natuurmonumenten knotte tot voor kort eens in de drie jaar de takken van knotwilgen.

Goede voedingsbron

Dit jaar maken Settels en medewerkers keuzes bij  hun werk. “We snoeien vanaf nu alleen de dikkere takken weg en laten de rest ongemoeid. Dan blijven meer sapstromen achter, waardoor een boom zich sneller herstelt en eerder in blad raakt”, legt Settels uit. Bovendien zijn de takken met wilgenkatjes in het vroege voorjaar een goede voedingsbron voor vroeg vliegende insecten. Ze bevatten veel nectar en stuifmeel. Daarmee zijn de wilgen een perfecte plek voor wilde bijen en hommels die na hun overwintering moeten aansterken voor de eerste voorjaarsvluchten.

Knotwilgen populair bij dieren

Knotwilgen zijn ook populair bij vogels en andere dieren. Schapen, koeien, paarden en geiten eten graag wilgentakken en vissen en waterdieren profiteren van de schaduw.

Ecologische waarde is groot

Knotwilgen kunnen vijftig tot zestig jaar oud worden. Door vocht en vorst ontstaan er scheuren en gaten in de bomen, waar bijvoorbeeld steenuilen graag in broeden. Ook wilde eenden maken hun nest op hoogte, zodat ze vijanden minder kans geven. Kortom, de ecologische waarde van knotwilgen is groot. Met de nieuwe werkwijze wordt die nog verder vergroot.

Meerdere functies

Ook de gesnoeide wilgentenen blijven in trek. Mensen gebruiken die al eeuwenlang voor vlechtwerk en het maken van manden, dakbedekking en afzettingen. In deze regio gebruikten mensen de takken ook voor het maken van bonenstokken. Bovendien fungeren knotwilgen als beschutting voor het vee en voorkomen ze dat sloten overwoekerd worden door planten.

Regina Brouns