Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurvriendelijke oevers voor de grote vuurvlinder

16 december 2021 | Erica Slagter

Natuurmonumenten legt op meerdere locaties in De Wieden natuurvriendelijke oevers aan voor de grote vuurvlinder. Deze moeten helpen de zeldzame soort terug te krijgen in De Wieden. De aanleg van de oevers is onderdeel van een groter Natura 2000-plan om de ernstig bedreigde grote vuurvlinder voldoende leefgebied en daarmee overlevingskansen te bieden. Tien jaar terug fladderde de vlinder voor het laatst in de buurt van Dwarsgracht.

Natuurvriendelijke oever

“De batava, een ondersoort van de grote vuurvlinder, komt behalve in onze regio nergens op de wereld voor”, zegt boswachter Rosalie Martens van Natuurmonumenten om het belang van bescherming van deze soort nog maar eens aan te geven. Ze zag de vlinder afgelopen zomer nog vliegen in De Weerribben. Ook in de Rottige Meente en Brandemeer is hij waargenomen. “Het is een soort vliegend knipperlicht: vurig gekleurde vleugels en een blauw onderlijfje. Een heel bijzondere verschijning.”

Het dient een groter belang om de vlinder terug te krijgen in De Wieden, zegt Martens. “Wat de otter voor het water is, is de grote vuurvlinder voor de flora en fauna. Het is een signaalsoort. Als de grote vuurvlinder ergens vliegt, weet je zeker dat het gebied ook geschikt is voor een heleboel andere soorten. Daarom is de grote vuurvlinder ook een Natura 2000-soort.”

Eenvoudig is de terugkeer van de grote vuurvlinder niet. Een flink scala aan maatregelen heeft wel een stimulerend effect, zoals het aanleggen van de natuurvriendelijke oevers. “De grote vuurvlinder houdt van de nectar van bijvoorbeeld kale jonker, kattenstaart en koninginnenkruid. Naast die plantensoorten heeft de vlinder waterzuring nodig: dat is de waardplant waarop zij haar eitjes afzet. We richten de oevers zo in dat de grote vuurvlinder eenvoudig toegang heeft tot voldoende voedsel en waardplanten.”

Grote vuurvlinder

Uiteindelijk is meer nodig. In bepaalde delen van De Wieden worden sloten en greppels gegraven en een groot gebied wordt omgevormd naar bloemrijk hooiland. Hierdoor moet de vlinder in de toekomst makkelijker van De Weerribben naar De Wieden kunnen komen en terug. “Dat zijn maatregelen waarvoor de provincie verantwoordelijk is en die komende jaren worden uitgevoerd. De provincie realiseerde ook al natuurvriendelijke oevers rondom Dwarsgracht. Uiteindelijk zorgen we met al deze werkzaamheden gezamenlijk voor voldoende nectar- en waterzuringrijke vegetaties tussen Dwarsgracht en Sint Jansklooster.”

De natuurvriendelijke oevers staan komende zomer al volop in bloei. Ruim op tijd voor juli, de maand waarin de grote vuurvlinder uitvliegt. Dat betekent niet direct dat de soort dan ook meteen terugkeert in De Wieden, dat is volgens Martens moeilijk te voorspellen. “Het hangt van heel veel factoren af, waaronder de weersomstandigheden, maar ook van de situatie in De Weerribben. In De Weerribben en Rottige Meente fluctueren de aantallen jaarlijks en zo zijn er meer factoren die meespelen. Met de aanleg stimuleren we in ieder geval de kans op terugkeer. En behalve de grote vuurvlinder hebben ook andere soorten daar baat bij.”

Geïnteresseerd in de grote vuurvlinder? Beluister hier het verhaal van de grote vuurvlinder, vastgelegd door provincie Overijssel.

Erica Slagter