Nestvlotjes voor de zwarte sterns liggen klaar
Vrijwilligers van Natuurmonumenten hebben in De Wieden de nestvlotjes voor de zwarte sterns weer uitgelegd. Op twaalf plekken liggen 475 vlotjes klaar voor de bijzondere vogeltjes.
Die arriveren doorgaans in mei. Al decennialang broeden ze op de kunstmatige nesten, omdat ze moeite hebben om natuurlijke nesten te maken.
Geen makkelijke opgave
Met drie boten voeren de vrijwilligers uit: één met de benodigde materialen aan boord en twee kleinere met vrijwilligers die het daadwerkelijke werk moesten uitvoeren. Dankzij de straffe wind was dat nog geen makkelijke opgave, zo bleek bij de eerste locatie vlakbij Bezoekerscentrum de Wieden.
Stuurmanskunsten
Keer op keer moest coördinator Warner Bruins Slot zijn stuurmanskunsten aanwenden om in de buurt van de beoogde locaties te komen. Samen met vrijwilliger Albert boomde hij regelmatig om de boot in de buurt te houden, terwijl collega’s Tanja en Peter de vlotjes uitlegden en die vulden met wat stro en een laagje slik.
Mooiste gebied van Nederland
In de jaren zeventig deed hij hetzelfde vrijwilligerswerk al bij de Vreugderijkerwaard bij Zwolle. Sinds zijn pensionering doet hij het nu voor Natuurmonumenten. “Wat is er nou mooier dan vrijwilligerswerk in het mooiste gebied van Nederland”, vindt Peter, die zijn werk ook een ‘combinatie van idealisme en plezier’ vindt.
Kolonievogels
Dit jaar is gekozen voor meer vlotjes op een locatie. Vorig jaar lagen op een aantal plekken minder vlotjes, maar dat leek minder succesvol. "Wellicht omdat zwarte sterns kolonievogels zijn en zich graag met veel soortgenoten omringen", vertelt Bruins Slot. Hij beseft dat het in zekere zin ook puzzelen is. “Ook zaken als ligging, voedselaanbod en dreiging van predatoren spelen een belangrijke rol bij het broedsucces van sterns.”
Nieuwe locatie
De locatie waar de vrijwilligers hun uitlegactie begonnen, is overigens goed zichtbaar vanaf het Vlonderpad bij het Bezoekerscentrum. Het is een van de twaalf plekken waar de vlotjes zijn uitgelegd. Een nieuwe locatie dit jaar is op de Kleine Beulaker, die als mogelijke schakel kan fungeren tussen het Giethoornse Meer en De Holken (bij het Bezoekerscentrum).
Ondiep moeras
Zwarte sterns komen in Nederland vooral voor in ondiep moeras. Daar arriveren ze na het overwinteren in Afrika. Ze broeden daar bijna zonder uitzondering op kunstmatige vlotjes, zoals de vlotjes die de vrijwilligers van Natuurmonumenten maken. De laatste jaren is het aantal broedparen in De Wieden redelijk stabiel.