Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vogels kijken in De Wieden

16 december 2019

Elk seizoen in De Wieden heeft zijn charmes. De winter zorgt voor een verstild landschap of misschien wel voor een wit wonderland bij vorst. Rietsnijders die aan het werk zijn. Wie weet, kunnen we de schaats wel onder binden. In elk geval kun je hier heerlijk wandelen en bij verschillende vogel- of uitkijkhutten genieten van prachtige vergezichten over gras-, en rietlanden, laagveenmoerassen en open water en volop genieten van watervogels of een bijzondere ontmoeting met roerdomp en ijsvogel hebben.

Vogelkijkhut in De Wieden

Uitkijkpunten bij wandelpaden

In de kerstvakantie je hoofd leegmaken in de natuur? Bij het Bezoekerscentrum in Sint Jansklooster heb je de keus uit een wandeling over het Laarzenpad (2,3 km) dat dwars door het rietland gaat of wandelen over het Vlonderpad (1,3 km). Hier loop je langs rietlanden, hooilanden en moerasbos, oftewel De Wieden in het klein. Bij het uitkijkpunt heb je prachtig zicht over de Beulakerwijde. Grote kans om vanaf hier de acrobatische baardmannetjes te zien of de verborgen levende waterral te horen. Hun geluid doet nog het meest aan een gillend speenvarken denken. Ook heb je hier kans de klapekster te zien. Een zangvogelsoort die er lugubere trekjes op na houdt. In tijden van voedselschaarste prikt deze klauwier zijn prooien op doorns, puntige takjes of prikkeldraad. Zo is er altijd een voorraadje aanwezig.  

Veenweide- en Kiersche Wijdepad

De wandelpaden in Wanneperveen nodigen uit voor een stevige wandeling. Bij het Veenweidepad (4 km), die langs weides en plassen gaat en het Kiersche Wijdepad (5 km) genoemd naar de eendenkooi Kiersche Wijde, staan uitkijkputten waar je verscheidene eendensoorten kunt waarnemen waaronder de wintertaling, kuifeend en tafeleend. Ook hier maak je kans op de blauwe schicht oftewel de ijsvogel. In de elzen langs het pad kunnen groepen sijzen, putters en barmsijzen gezien worden. Deze verblijven meestal in grote groepen in de toppen van de bomen. Hier heb je ook de grootste kans om een otter ongestoord te zien poedelen in het water! Sporen van dit prachtige dier vind je vooral bij bruggetjes en omgevallen bomen langs het water.

Zuideindigerwijde, een bijzondere plek

Een bijzondere plek voor watervogels is het Zuideindigerwijde bij Giethoorn. Vanuit verschillende windrichtingen komen zij hier om te overwinteren. In De Wieden vinden ze rust en voedsel. De meren zijn populair onder knobbelzwanen omdat hier veel kranswieren te vinden zijn. Meren vol zwanen zijn tegelijkertijd een symbool voor de intrekkende winter waarop de natuur zich voorbereidt. Het uitkijkpunt van Zuideindigerwijde is ook toegankelijk met een rolstoel.

Hoogwaterzone De Auken

In de hoogwaterzone De Auken bij Giethoorn staat een vogelkijkhut, waar je ongemerkt bijzondere vogels als de grote zilverreiger kunt bespieden. Ook aalscholvers, ganzen en zwanen weten dit gebied te waarderen. De kans is groot op ijsvogel, roerdomp en otter!!

De Wiedekieker

In de Beulakerpolder bij Dwarsgracht kun je een goede fiets- of wandeltocht maken. Vanuit de vogelkijkhut “de Wiedekieker” heb je een prachtig uitzicht over het moerasgebied. Baardmannetjes, waterrallen en allerlei watervogels tref je hier aan. Ook jagende blauwe kiekendieven zijn hier in de winter waargenomen.

Belangrijke slaapplaats

Als laatste, de uitkijktoren in Wanneperveen. Hier heb je een weids uitzicht over beweide graslanden en trekgaten. Dit is een belangrijke slaapplaats voor kolganzen, grauwe ganzen en Canadese ganzen. In de vroege ochtend kun je ze bij het ontwaken zien opvliegen naar de foerageergebieden. Dit is een groots spektakel dat met een hoop lawaai gepaard gaat.

Het baken van Sint Jansklooster           

Wil je een fantastisch uitzicht over De Wieden? Breng dan een bezoek aan de watertoren, het baken van  Sint Jansklooster. Een spectaculaire trap brengt je naar een hoogte van 45 meter, waar je een fenomenaal uitzicht hebt over De Wieden.