Nieuws van de boswachter

Andere toegangsregels Deelerwoud tijdens bronst

13 september 2016 | Susanne Blommaert

Tijdens de bronst van de edelherten zijn enkele bos- en heidepaden in het Deelerwoud beperkt toegankelijk.

Andere toegangsregels Deelerwoud tijdens bronst

In de periode van 15 september tot 15 oktober zijn enkele bos- en heidepaden in het Deelerwoud beperkt toegankelijk in verband met de bronst van de edelherten. Op enkele plekken zijn de paden deels gesloten tussen 16.00 's middags en 10.00 uur 's ochtends.

Bronstperiode

In de bronsttijd bepalen de oudste en sterkste herten wie de baas is. Voordat ze op trektocht gaan, besproeien ze zich met hun eigen urine. Met sterke lichaamsgeuren en hevig brullen ('burlen') bakenen ze hun territorium af. Op sommige plekken op de Veluwe zijn de burlende herten te horen en - met een beetje geluk - te zien, zoals in het Deelerwoud.

Eerder te zien

Door enkele paden vanaf het eind van de middag tot later op de ochtend af te sluiten, wil Natuurmonumenten de verstoring van de herten door wandelaars beperken. Hierdoor zullen de dieren aan het eind van de middag naar verwachting eerder het open veld op komen en zal de bronst dus ook eerder zichtbaar zijn voor het publiek.

Bij de ingangen Kop van Deelen en nabij Woeste Hoeve staan de afsluitingen op borden aangekondigd. Er zijn drie uitgezette wandelroutes in het Deelerwoud; de maatregelen hebben alleen consequenties voor de groene en de blauwe route; de rode route blijft onbeperkt toegankelijk.

 

placeholder

Tips

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert
logo