Nieuws van de boswachter

Meer overwinterende vleermuizen Deelerwoud

27 januari 2015 | Susanne Blommaert

Zoals ieder jaar in januari werd afgelopen maand een vleermuistelling gedaan op twee plaatsen in het Deelerwoud. Er bleken iets meer vleermuizen in te overwinteren dan vorig jaar.

Meer overwinterende vleermuizen Deelerwoud

De vleermuiswerkgroep Gelderland gaat jaarlijks in januari op pad met Natuurmonumenten om te kijken hoe het met de vleermuizenstand gaat. Sommige soorten, zoals de baardvleermuis, de franjestaart, de watervleermuis en de grootoorvleermuis, overwinteren in kelders die vorstvrij zijn en een hoge luchtvochtigheid hebben. In het Deelerwoud staan twee van zulke kelders.

Bijzondere kelders

De kelders stammen uit de periode dat het wild in de winter werd bijgevoerd met aardappels en bieten. Bijvoeren gebeurt allang niet meer en is zelfs verboden. Maar de kelders staan er nog en zijn met een paar kleine aanpassingen geschikt gemaakt voor vleermuizen. In de kelders kruipen de diertjes het liefst weg in spleten, maar ze hangen ook wel aan het plafond of tegen de muren.

Rust

Omdat rust erg belangrijk is voor vleermuizen, wordt er maar één keer per jaar geteld. Bij de laatste telling bleken er 72 overwinterende vleermuizen in beide kelders te zitten. Dat is een lichte stijging ten opzichte van voorgaande jaren.

placeholder

Fotograaf: Ruud LuntzBron: NatuurmonumentenPechvogels

Of moeten we zeggen: pechvlinders? De vleermuiskelders worden ook door sommige vlinders gebruikt om te overwinteren, zoals de dagpauwoog. Dat blijkt voor de vlinders niet zo’n goede keuze. Af en toe worden de vleermuizen in de winter wel eens wakker en hebben dan trek. In het voorjaar als de vleermuizen uitgevlogen zijn, zie je aan de vleugeltjes die op de grond liggen, hoeveel vlinders er zijn gesneuveld!

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert
logo