8 km
Deelerwoud
Maak een afwisselende wandeling door uitgestrekte bossen en heidevelden in natuurgebied Deelerwoud en geniet onderweg van edelherten en damherten. Ook Schotse hooglanders en wilde zwijnen kun je hier tegenkomen. Verrekijker aanbevolen! Het Deelerwoud heeft alles wat de Veluwe aantrekkelijk maakt: uitgestrekte bossen en eindeloze heidevelden in een glooiend landschap, waar je heerlijk kunt wandelen. En: de herten en zwijnen hebben hier rust. Het moet raar lopen wil je deze prachtige dieren tijdens je wandeling niet zien.
Let op: in de periode van de hertenbronst, tussen 15 september en 15 oktober, zijn de routes in het Deelerwoud voor een deel niet toegankelijk tussen 16.00 's middags en 10.00 uur 's ochtends. Dit wordt in het gebied aangegeven met borden. Op sommige plekken zijn bij de afgesloten gedeeltes bankjes geplaatst waar je tot zonsondergang kunt genieten van de hertenbronst.
De Schotse hooglanders zijn onze natuurlijke grasmaaiers. Ze grazen veel veel gras en voorkomen dat de heide dichtgroeit met bomen. Blijf op enige afstand (minimaal 25 meter), vooral als er kalfjes zijn.
In 2001 is het afschot van edelherten en damherten in het Deelerwoud beëindigd. De dieren zijn minder schuw en zijn ook gewoon weer overdag actief. De kans dat je deze dieren tijdens je wandeling ziet, is dan ook behoorlijk groot. Ook op wilde zwijnen wordt niet meer gejaagd.
In dit gebied leven zes reptielen: zandhagedis, adder, ringslang, gladde slang, levendbarende hagedis en hazelworm. Op warme dagen scharrelt de felgroene zandhagedis graag langs de wandelpaden.
Als je een vogeltje recht omhoog ziet vliegen, terwijl hij een mooi riedeltje zingt, dan is dat de veldleeuwerik. Op de hei leven verder bijzondere vogels zoals nachtzwaluw en roodborsttapuit. In het bos leeft de zwarte specht. En met wat geluk, hoor je ook de schorre bastonen van de raaf.
Deze boerderij is in 1860 gebouwd en herinnert aan de tijden dat boeren landerijen bewerkten in het Deelerwoud. Inmiddels heeft de natuur het voor het zeggen. De boerderij is aangewezen als monument.
Je bent bijna bij het eindpunt van de route. We hopen dat je fijn gewandeld hebt. Kijk voor meer mooie routes elders op deze site of download gratis onze route app.