Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Den Alerdinck

Den Alerdinck

Welkom in Den Alerdinck

Een uniek landgoed, een oase van rust op het platteland. Een opvallend element is de kromme allee, fantastisch om door heen te wandelen.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Den Alerdinck

Over het gebied

Het landgoed maakt onderdeel uit van een gebied met meerdere landgoederen zoals het direct zuidelijk gelegen De Colckhof en het oostelijk gelegen De Gunne. Het Overijssels kanaal en de spoorlijn Zwolle-Raalte vormen de grenzen van het landgoed.

Overstromingen

Den Alerdinck trotseerde door de eeuwen heen zware stormen en overstromingen door het doorbreken van de IJsseldijken. Tenslotte groeide het uit tot een prachtig landgoed. Toenmalige eigenaar Bernard J. van Sonsbeek legde in 1830 een 3,6 kilometer lange dijk aan. Na 130 jaar verloor de dijk haar functie. De afsluitdijk in de voormalige Zuiderzee was toen namelijk een feit.

Van huis tot havezathe

In de 15e eeuw zal Den Alerdinck een boerderij of spieker geweest zijn. In 1648 wordt het huis officieel als havezate erkend. Een havezathe is een versterkt boerenerf, oorspronkelijk bewoond door een ridder.  Vandaag de dag is het een landgoed, in bezit van twee families. Wandelend over door de bossen, stap je in de geschiedenis van Den Alerdinck. Een landgoed met eeuwenoude wortels.

Genieten op het platteland

Verken hoe Den Alerdinck, met zijn charmante parken en bossen, is getransformeerd tot een comfortabele oase, perfect om te genieten van het leven op het platteland.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Den Alerdinck

Nieuws

Direct naar