Ga direct naar inhoud
Nieuws

Explosieve toename salomonszegel Colckhof

11 mei 2017 | Jantine Wesselink

Een explosieve toename van salomonszegel en lelietjes-van-dalen op de Colckhof. De verklaring.

Explosieve toename salomonszegel Colckhof

Poetsen beloond

Wekelijks werkt een groep beheervrijwilligers op de Colckhof. Onder begeleiding van een boswachter van Natuurmonumenten snoeien, maaien, hooien en harken ze. Jaar in jaar uit. En nu blijkt dat al dat poetsen wordt beloond. Dit voorjaar bloeien er aanmerkelijk meer salomonszegels en lelietjes-van-dalen.

placeholder

Ruigte maaien

Joris Driehuis, boswachter natuurbeheer in Salland legt uit: 'Om de Engelse landschapsstijl op de Colckhof zichtbaar en vitaal te houden, moeten we echt wel aan de bak. Sinds een paar jaar zijn we gericht ruigte van brandnetels en bramen gaan maaien. De stinzenplanten krijgen extra voeding en daar waar er te veel op één plek staan 'scheuren' we ze voor verhuizing naar een andere plek. En dat alles met als resultaat aanmerkelijk meer salmononszegels en lelietjes-van-dalen. Gaaf toch! Trouwens sinds deze week bloeit de boshyacint op de Colckhof.'

placeholder

Fotograaf: Willy Kruimink

Bron: Natuurmonumenten

Natuurlijke landschapsstijl

Landgoed Colckhof wordt voor het eerst vermeld in 1300. Het neoklassieke landhuis is gebouwd in 1840 en is in particulier bezit. Het landgoed is in de eerste helft van de negentiende eeuw aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Kenmerkende voor deze ‘natuurlijke’ stijl zijn de kronkelende paden, de waterlopen en verrassende doorkijkjes over de landerijen.

zelf salomonzegel zien!

Kom ook genieten van de prachtige voorjaarsbloeiers op buitenplaats de Colckhof? Maak een voorjaarswandeling.

naar de wandelroutes

placeholder

Landgoed De Colckhof, Heino, Salland, Overijssel, Nederland, Europa

Fotograaf: Andries de la Lande Cremer

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink