2.8 km
Dintelse Gorzen
Eeuwenlang stond de Dintelse Gorzen onder invloed van eb en vloed. Het getij is nu weg, maar overal is de zee nog te zien.
Tientallen brede en smalle kreken doorsnijden de gorzen. Het zoute zeewater was hier ooit de baas. In 1987 werd de laatste dam van de Deltawerken, de Philipsdam, gesloten. Dit veranderde het Krammer-Volkerak totaal! Van een zoute getijdenzee naar een zoet binnenmeer met constant waterpeil. Deze route voert je over de bodem van een oud getijdengebied waar zoutminnende planten plaats gemaakt voor kleurrijke orchideeën, kattenstaart en heemst.
De Dintelse Gorzen is een ongerept natuurgebied en bestaat uit vlaktes, heuvels en zandpaden. De route is ook toegankelijk met een off-road rolstoel van april-september onder voorbehoud dat het pad droog genoeg is. Speciaal voor mensen met een beperking hebben we twee off-road rolstoelen te huur in Restaurant Beneden Sas. Deze elektrische rolstoel met rupsbanden voert je over deze spannende route. Kijk hier voor prijzen of om te reserveren. Door het avontuurlijke karakter adviseren we om begeleiding mee te nemen. Dit kan ook een gids van Natuurmonumenten zijn!
Wil je liever een kortere route door de Dintelse Gorzen doen? Kijk hier voor de route van 1,5 km naar de vogelkijkhut.
De Dintelse Gorzen liggen buitendijks. Eeuwenlang stond het onder invloed van de getijden. Ooit was dit natuurgebied zout. Met de aanleg van de Philipsdam (1987) verdween het tij. Door uitspoeling verzoet het gebied langzaam. Zoute planten als zeekraal en heemst maken steeds meer plaats voor zoet-liefhebbers als talloze orchideeën, kattenstaart en koninginnekruid. In de zomermaanden trekken de bloemen honderden vlinders.
Ben jij de Schotse hooglanders al tegengekomen? Deze runderen zorgen ervoor dat de Dintelse Gorzen open blijft en dat er veel verschillende plantensoorten kunnen groeien. Schotse hooglanders hebben een vriendelijk karakter, maar het blijven wilde dieren. Houd dus voldoende afstand.
Voor vele vogelsoorten is dit natuurgebied een waar paradijs om te vertoeven! Hier, vanuit de vogelkijkhut, kun je van alles spotten. Op de voedzame grond doen bomen en struiken het opperbest. Dat is gunstig voor 'bosvogels' als roodborst, winterkoning en tjiftjaf.
In de Dintelse Gorzen waan je je alleen op de wereld. De stilte is hier immens! Sluit een moment de ogen en luister naar de geluiden om je heen. De wind heeft vrij spel. Een groep gakkende ganzen schoolt samen in de verte. Hoor je in de lucht een buizerd miauwen? Over de vlaktes scheert een blauwe kiekendief, hij is op zoek naar een lekker hapje.
Begin 2015 zijn er dassen in de Dintelse Gorzen gesignaleerd. Dat is bijzonder, want dit grote landroofdier komt in dit deel van West-Brabant sinds de jaren ‘60 niet meer voor. De kans dat je zelf een das ziet, is dan ook klein. Deze 'Nederlandse panda' is een nachtdier en bovendien erg schuw.
Dit is het eindpunt van de route. De boswachters hopen dat je genoten hebt!
Wil je nog een hapje en drankje nuttigen? Je kunt je bezoek aan de Dintelse Gorzen heerlijk afronden bij restaurant Het Beneden Sas. Het restaurant is toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel.