Ga direct naar inhoud
Terug

Korte route Dintelse Gorzen, rode route (2,8 km)

Waar: Dintelse Gorzen

Vlakte Dintelse Gorzen
56 minuten
2,8 km
 • Rolstoel met begeleider
 • Geschikt voor rolstoel
 • Honden niet toegestaan

Over de route

Eeuwenlang stond de Dintelse Gorzen onder invloed van eb en vloed. Het getij is nu weg, maar overal is de zee nog te zien.

Tientallen brede en smalle kreken doorsnijden de gorzen. Het zoute zeewater was hier ooit de baas. In 1987 werd de laatste dam van de Deltawerken, de Philipsdam, gesloten. Dit veranderde het Krammer-Volkerak totaal! Van een zoute getijdenzee naar een zoet binnenmeer met constant waterpeil. Deze route voert je over de bodem van een oud getijdengebied waar zoutminnende planten plaats gemaakt voor kleurrijke orchideeën, kattenstaart en heemst.

De Dintelse Gorzen is een ongerept natuurgebied en bestaat uit vlaktes, heuvels en zandpaden. De route is ook toegankelijk met een off-road rolstoel van april-september onder voorbehoud dat het pad droog genoeg is. Door het avontuurlijke karakter adviseren we om begeleiding mee te nemen. 

Wil je liever een kortere route door de Dintelse Gorzen doen? Kijk hier voor de route van 1,5 km naar de vogelkijkhut

Waar kun je starten

Wilde Marjolein in de Dintelse Gorzen
Startpunt

Parkeerplaats Vlietdijk

Wat kom je onderweg tegen?

Zeekraal
BN DeStem lezerswandeling: Dintelse Gorzen
Rietorchis Dintelse Gorzen

1. Welkom in de Dintelse Gorzen!

De Dintelse Gorzen liggen buitendijks. Eeuwenlang stond het onder invloed van de getijden. Ooit was dit natuurgebied zout. Met de aanleg van de Philipsdam (1987) verdween het tij. Door uitspoeling verzoet het gebied langzaam. Zoute planten als zeekraal en heemst maken steeds meer plaats voor zoet-liefhebbers als talloze orchideeën, kattenstaart en koninginnekruid. In de zomermaanden trekken de bloemen honderden vlinders.

Kracht van de Grote grazers in de dintelse gorzen
Schotse hooglanders Dintelse Gorzen

2. Schotse hooglanders

Ben jij de Schotse hooglanders al tegengekomen? Deze runderen zorgen ervoor dat de Dintelse Gorzen open blijft en dat er veel verschillende plantensoorten kunnen groeien. Schotse hooglanders hebben een vriendelijk karakter, maar het blijven wilde dieren. Houd dus voldoende afstand.

Soms heb je mazzel in de natuur en wil een winterkoning je model zijn.
Roodborstje in bossen in Hoenderloo

3. Vogeluitkijkpunt

Voor vele vogelsoorten is dit natuurgebied een waar paradijs om te vertoeven! Hier, vanuit de vogelkijkhut, kun je van alles spotten. Op de voedzame grond doen bomen en struiken het opperbest. Dat is gunstig voor 'bosvogels' als roodborst, winterkoning en tjiftjaf.

Praktische informatie

 • Geschikt voor rolstoel

  • Door de ruige terreinomstandigheden is de route alleen begaanbaar voor elektrische off-road rolstoelen met rupsbanden. Deze zijn te huur bij restaurant Beneden Sas en dien je vooraf te reserveren; 
  • Verhuur is alleen mogelijk in de periode april t/m september, als het terrein droog genoeg is.
  • De route is zeer afwisselend en bevat vlaktes, kreken, zandpaden, graspaden en heuvels. De aanlooproute naar het natuurgebied bevat 2 steile stukken: een tegelpad omhoog naar de sluis en iets verderop de dijk naar beneden via een graspad. De terugweg volgt dit in omgekeerde richting. Voor de off-road rolstoel zijn de hellingen geen probleem; 
  • In het gebied kun je Schotse Hooglanders (grazende runderen) tegenkomen. Je passeert (2x) 3 veeroosters, die de off-road rolstoel moeiteloos passeert;
  • Let wel: voor de gehuurde off-road rolstoel gebruik je een andere parkeerplaats dan bij deze routebeschrijving aangegeven, nl. de parkeerplaats Sluizencomplex Beneden Sas aan de Beneden Sasweg in De Heen. Hier zijn twee gehandicaptenparkeerplaatsen.   
  • Restaurant Beneden Sas is toegankelijk voor mensen in een rolstoel en heeft een rolstoeltoegankelijk toilet;
  • Ook bij Akkermans Leisure & golf in De Heen is een rolstoeltoegankelijk toilet. Dit is op de route naar parkeerplaats Sluizencomplex Beneden Sas.
 • Honden niet toegestaan

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda