Ga direct naar inhoud
Nieuws

Reparatie waterhuishouding in het Dommeldal

10 september 2018 | Yvonne van Moll

Natuurmonumenten, gemeente Valkenswaard en de bosgroep Zuid Nederland zijn gestart met werkzaamheden in het Dommeldal tussen Valkenswaard en Borkel. Sloten die grondwater afvoeren worden minder diep gemaakt. In de wal naast de Dommel worden worden doorsteken gemaakt zodat overvloedig beekwater, na een hoogwater, niet op de graslanden blijft staan maar terug kan stromen naar de beek.

Werk in uitvoering

Vasthouden van grondwater

Door de reparatie van de waterhuishouding in het gebied blijft grondwater langer in het terrein aanwezig. Daarmee is het water beter beschikbaar voor planten. En na een overstroming kan het beekwater sneller het terrein uit. Dit is van belang om bijvoorbeeld de kans op muggenoverlast zoals in 2014 en 2016 heeft plaatsgevonden zoveel mogelijk te verkleinen.

Werk aan de winkel

Binnen een periode van 4 tot 6 weken worden de werkzaamheden uitgevoerd. Er wordt gewerkt vanuit het zuiden. Gestart wordt met de sloten in de Dommelgraslanden van Natuurmonumenten, waarna de aannemer in noordelijke richting langs de Malpie gaat. Om de uitvoering mogelijk te maken worden waar nodig enkele bomen verwijderd oen wordt riet en ruigte gemaaid. Voor de financiering van dit project heeft de provincie Noord-Brabant subsidie beschikbaar gesteld in het kader van Natura 2000/PAS.

 

Boswachter communicatie en beleven Yvonne van Moll
Yvonne van Moll