Ga direct naar inhoud
Nieuws

Diverse branden in natuurgebieden

17 juli 2018 | Chantal van Burg

De droogte van de afgelopen weken veroorzaakt steeds meer risico’s op branden in natuurgebieden. De afgelopen dagen werden boswachters van de beheereenheid Zuid Hollandse Eilanden opgeschrikt door diverse branden in haar gebieden.

Brand Goekoopgorzen in Stellendam

Zondag 15 juli tegen het einde van de dag meldden drie oplettende kinderen een brandje in de Duinen van Goeree. Brandweer was snel ter plaatse en binnen een aantal uren werd het sein ‘brand meester’ afgegeven. Diezelfde nacht trof onze toezichthouder ook een onbeheerd achtergelaten kampvuur aan in het Quackgors.

Maandag 16 juli was het raak in het Scheelhoekbos. Hier trof de brandweer een kleine bermbrand aan die gelukkig snel onder controle was.

De volgende dag kregen we de melding over brand in de Goekoopgorzen in Stellendam, het gebied langs het Zuiderdiep ter hoogte van het Kiekgat. De brandweer nam geen enkel risico en schakelde meteen op naar een ‘grote brand’. Gelukkig was deze brand ook snel onder controle en vielen er geen slachtoffers in het gebied.

De komende weken blijf het risico groot, er wordt nauwelijks neerslag verwacht. Fase 2 is daarom nog steeds van kracht. Dit is de vroegere code oranje/rood. Ook gaat de politie in deze periode vaker langs de natuurgebieden om gebruikers van barbecues en open vuur aan te pakken.

Wij roepen iedereen op alert te zijn met open vuur, vuurkorven, fakkels, wensballonnen en brandende sigaretten. Ook automobilisten moeten opletten met het parkeren van hun voertuig. Auto’s in hoog gras met de hete uitlaat kunnen droge vegetatie gemakkelijk in brand zetten.

Wat moet je doen bij een natuurbrand?

Blijf kalm, bel 112 en geef de locatie van de natuurbrand door. Kijk voor meer informatie op www.brandweer.nl/natuurbrand

 

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven