Ga direct naar inhoud
Nieuws

Waarom is er na zonsondergang geen toegang?

01 maart 2024 | Anne Los

Na zonsondergang en zonsopkomst is er geen toegang in onze natuurgebieden. Waarom kiezen we hiervoor?

Kerkuil

Voedsel zoeken

Zodra het donker wordt en de rust terugkeert in het gebied verandert de omgeving. De dieren die overdag actief zijn geweest trekken zich terug en de nachtdieren komen tevoorschijn. In het donker zijn er veel meer dieren actief dan je zou denken. Kikkers eten 's nachts motten en regenwormen.  De kerkuil vliegt door het bos op zoek naar (veld)muizen en kleine vogels. Muggen steken en zuigen bloed. Vossen gaan op jacht naar muizen, konijnen, hazen en kippen. Vleermuizen zijn voor ons misschien wel de meest bekende nachtjagers. Bijkomend voordeel van het donker is dat prooidieren minder zichtbaar zijn voor de vijand. In de schemer komen ze tevoorschijn en komt er een hele andere wereld tot leven. Die wereld wordt verstoord als we ons na zonsondergang in de natuurgebieden begeven. De dieren komen niet toe aan hun rust en er kan niet voldoende voedsel worden verzamelt. Zeker in de winter hebben de dieren alles nodig om te kunnen overleven.

Schrik

Reeën zijn zeer schuwe dieren en schrikken bij het minste of geringste op. Het felle licht van een fietslamp jaagt de dieren op en verstoort de rust. Ze vluchten in paniek weg en kunnen daardoor de weg op schieten en een aanrijding veroorzaken. Deze situaties willen we voorkomen.

Rust

De nachts is van de dieren. Geef ze de rust die nodig is. Zelf heb je toch ook momenten nodig dat niets of niemand je stoort? Het klinkt zo eenvoudig en dat is het ook! Respecteer de natuur en hou je aan de regels. Overdag ben je weer van harte welkom! 

Natuurlijke Keuzes: Waarom is er geen toegang na zonsondergang?

Deze video is onderdeel van de reeks ‘Natuurlijke keuzes’: In ons beheer maken wij keuzes ten gunste van de natuur. We spreken daarmee ook wel van natuurlijke keuzes. Voor veel bezoekers, misschien zelfs ook wel voor u, zijn deze keuzes echter helemaal niet logisch of natuurlijk. Aan de hand van korte video’s laten we je zien wat er achter bepaalde keuzes schuil gaat. Dat we soms de veiligheid moeten garanderen, dat we soms naar het grotere plaatje moeten kijken. Maar wat het ook is, we doen het weloverwogen.

 

Anne Los
Anne Los