Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wil jij je passie voor natuur delen?

13 juni 2023 | Dionne Schouten-Heinrici

Natuurmonumenten zoekt vrijwillige natuurgidsen op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee. Om meer over het werk te vertellen en je er kennis mee te laten maken, organiseren we op maandag 3 juli een informatieavond in Stellendam.

Excursie stuivende duinen Duin en Kruidberg

Zeer diverse excursies

Of je nu alles van bomen weet, graag vogels spot of iedere mossoort herkent, alle kennis is welkom. We bieden ook ruimte voor eigen excursie-ideeën. Iemand die hier veel ervaring mee heeft, is Elly Visser. Al zeven jaar neemt zij groepen volwassenen en kinderen mee op ontdekkingstocht. Denk aan activiteiten als een midzomernachtwandeling, waterdiertjessafari en ‘pas op, ik prik’, waarbij ze kinderen leert welke planten je beter niet kunt aanraken en waarom niet.

Ontdekken en struinen

Wat drijft Elly in haar werk als natuurgids? "Het is belangrijk kinderen en volwassenen te laten inzien hoe waardevol en hoe leuk natuur is. Op het moment dat ze dat doen, krijgen ze ook  de behoefte om het te beschermen. En daar doen we het uiteindelijk voor." Maar ja, hoe doe je dat? "De uitdaging is om mensen te triggeren tijdens een excursie. Laat ze dingen ervaren door bijvoorbeeld alle zintuigen te gebruiken en door te ontdekken en te struinen," legt Elly uit. “En hoe mooi is het als je daarna van de deelnemers te horen krijgt dat ze op een andere manier de natuur hebben ervaren, veel hebben geleerd en zijn verrast door de ontdekkingen die ze hebben gedaan?”

Vrijwilliger bij Natuurmonumenten

Soms melden vrijwilligers zich aan met jarenlange ervaring. Natuurlijk is dat fijn. Maar we maken ook graag kennis met je als je nog niet eerder groepen hebt begeleid, maar wel veel kennis en motivatie hebt. We hechten belang aan het inwerken van onze vrijwilligers en aan de betrokkenheid. De natuur beschermen en beleven doen we immers met elkaar als vereniging. Daarnaast organiseren we ook andere momenten van samenzijn, bijvoorbeeld een evaluatieavond en een samenkomstdag.

Aanmelden informatieavond

Lijkt het jou ook wel wat om vrijwilliger te worden bij Natuurmonumenten? Meld je dan aan voor de informatieavond op 3 juli. Dat kan door een e-mail te sturen naar [email protected]. Na aanmelding sturen we je nadere informatie op.

Dionne Schouten
Dionne Schouten-Heinrici

Boswachter Communicatie en Beleven