Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurwerkdag: werken in afwisselend Duivelshof

10 oktober 2019 | Simone Damhof

Landgoed Duivelshof tussen De Lutte en Losser is een landgoed met veel afwisseling. Heideveldjes, akkers, graslanden en bos. Je komt het allemaal tegen tijdens een wandeling door dit nog bijna niet ontdekte stukje Twente. Natuurmonumenten en EnHOe gaan tijdens de Natuurwerkdag hier samen aan de slag.

Vrijwilligers buffelen op Duivelshof

Bijzondere natte heide bewaren

Een deel van het Duivelshof bestaat uit natte heide. Beenbreek, welriekende nachtorchis en klokjesgentiaan hebben hier hun plek en trekken op hun beurt weer insecten aan. Zo zet bijvoorbeeld de vlinder gentiaanblauwtje alleen maar eitjes af op de klokjesgentiaan.

Workout

Voor het herstel van de heide verwijderen we soms de verrijkte bovenste bodemlaag. Ook halen we ongewenste begroeiing weg. Vliegdennen trekken en berken verwijderen is handwerk, te vergelijken met een sportieve workout. Aan het eind van de dag kijken we toch altijd tevreden terug:  de jeneverbessen staan weer vrij, de horizon is weer goed zichtbaar en ongewenste begroeiing is verdwenen.

Met zaag en snoeischaar op pad

Natuurmonumenten doet er alles aan om dit authentieke stuk Twente zo te houden. Samen met onder andere de vrijwilligerswerkgroep EnHOe zorgen we voor dit gebied. Tijdens de natuurwerkdag op 2 november as. gaan we met een grote groep aan het werk. Ook kinderen zijn welkom om te helpen. Deze dag gaan we ongewenste begroeiing verwijderen uit het bos en de heide ontdoen we van vliegdennetjes en berken. Verder zetten we jeneverbesstruiken vrij en zetten we een houtwal af. Het materiaal dat we verwijderen leggen we op rillen. Gereedschap en werkhandschoenen zijn voorhanden. Voor koffie, thee en soep zorgen we ook.

Echte pk’s

Natuurmonumenten moet ook een paar bomen verwijderen. Hier lees je waarom dit soms noodzakelijk is. Voor het slepen van de stammen zetten we paarden in, echte pk’s. Een unieke gelegenheid om dit eens mee te maken.

EnHOe aan het werk

EnHOe is een Natuurwerkgroep die 80 werkochtenden per jaar organiseert in natuurgebieden rondom Enschede, Hengelo en Oldenzaal. Deze ochtend gaan ze voor Natuurmonumenten op locatie aan het werk. We gaan werken in zes verschillende groepen en we kunnen maximaal 90 personen voor deze dag plaatsen.

Aanmelden en info

Met deze link ga je naar de pagina van de natuurwerkdag 2019. Je kunt er meer informatie vinden over deze dag en je aanmelden.

 

Simone Damhof
Simone Damhof