Nieuws van de boswachter

Recordaantal mibo-spechten in Twente

22 augustus 2016 | Natuurmonumenten

De middelste bonte specht, voor kenners de mibo, is dit jaar in Twente op maar liefst 270 plekken gezien. Vooral rondom Losser in de oude eikenbossen is hij vaak geteld. Met zeker 100 paartjes in natuurgebieden van Natuurmonumenten.<br /> .

Recordaantal mibo-spechten in Twente

Oude eiken bossen


De middelste bonte specht houdt van oud eikenbos. Omdat de Twentse bossen steeds ouder worden, zal het aantal middelste bonte spechten de komende decennia hoogstwaarschijnlijk toenemen. Ze duiken op steeds meer plaatsen op, zo ook in het oosten van Twente. Dit jaar zijn ze voor het eerst ook in de kleine beekbegeleidende bosjes langs de Dinkel gespot.

placeholder

270 territoria


Ben Hulsebos, districtscoördinator Sovon-Twente: ‘Het lijkt er op dat alle geschikte gebieden dit jaar bezet zijn. Dit jaar zijn in Twente 270 territoria geteld, 28 meer dan 2015.’ Met telgebied Losser als topper met 135 plekken (116 in 2015).


Teltechniek


Hulsebos vervolgt: ‘Het is elk jaar weer een ongekend fenomeen dat tientallen tellers zich aanbieden om op zoek te gaan naar deze spechtensoort. Het onderzoek vraagt om een zeer zorgvuldige werkwijze om uiteindelijk een weloverwogen territoriumbepaling te kunnen doen.’ Vooral solitaire paren zijn soms moeilijk te traceren. Tellers gaan op pad tussen 1 maart en 20 juni. Ze moeten één zogenaamde vocale vogel waarnemen of een paartje.


HERKEN DE MIBO

De middelste bonte specht verschilt van zijn soortgenoten:


  • door de rode kruinstreep

  • door een ander geluid, dat hij bovendien alleen in het voorjaar laat horen

  • door het ontbreken van de baardstreep

De middelste bonte specht komt in vrijwel alle natuurgebieden van Natuurmonumneten inhttps://www.natuurmonumenten.nl/regio/twente/over-twente">; Twente voor.

placeholder
placeholder

grote -en kleine bonte specht

Natuurmonumenten
logo