Ga direct naar inhoud

De Meulenhorst op landgoed Eerde

Als 's zomers de bloemen in de moestuin van boerderij De Meulenhorst in volle bloei staan, is dit een van de kleurrijkste plekjes op landgoed Eerde.

De Meulenhorst op landgoed Eerde

Al in de 17e eeuw staat hier een boerderij. In 1751 wordt pachter Jan Meulenhorst aangeslagen voor vuurstedengeld, een belasting op het aantal stookplaatsen in een gebouw. Hij heeft er één, maar Baron van Pallandt op kasteel Eerde blijkt er wel vijf te hebben!

Historisch erf

De huidige hallenhuisboerderij De Meulenhorst is gebouwd in 1878. Opvallend is de langgerekte gevel en de grote rieten kap. Het erf is een goed voorbeeld van een streekeigen boerenerf met een grote omhaagde moestuin. Het hele erf is grotendeels omgeven door een dubbele rij eiken.

De Meulenhorst op Eerde

De Meulenhorst op Eerde

Opvallend is ook het tweede erf. Om de eenheid van het historische erf te bewaren zijn de moderne stallen voor het biologisch melkveebedrijf gebouwd aan een nieuw zij-erf. Later zijn daar voorzieningen voor het gebruik als zorgboerderij bijgekomen. Dankzij de aangepaste maar eigentijdse architectuur en de situering van de nieuwbouw is de sfeer van het historische erf goed bewaard gebleven.

Eiken

Op en rond het erf van de Meulenhorst vallen de vele oude monumentale eiken op. De laatste baron, Philip Dirk van Pallandt, zou een groot liefhebber zijn geweest van deze bomen en ze daarom zoveel mogelijk gespaard hebben.

Bierbrouwerij en ambachtelijk ijs

Om als boerenbedrijf te kunnen renderen ontstaan soms verrassende neveninkomsten. In de grote schuur achter de boerderij draait al enkele jaren een kleine bierbrouwerij. Voor wie geen bierliefhebber is: op De Meulenhorst wordt ook ambachtelijk ijs gemaakt.

  • Bouwjaar: 1878, stallen zij-erf: 1993
  • Architect: Streekeigen bouwstijl, 1993: Dick de Haan
  • Status: Rijksmonument
Picknicktafel voor boerderij de Meulenhorst op Eerde

Picknicktafel voor de boerderij

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid