Ga direct naar inhoud

Grafkelder Eerde

Midden in het bos op landgoed Eerde ligt de grafkelder van de familie Van Pallandt.

Grafkelder Eerde

Midden in het bos op landgoed Eerde ligt de grafkelder van de familie Van Pallandt. Het kleine stenen gebouw (het is eigenlijk geen kelder) dateert van omstreeks 1850. De toegang lijkt op een tempel door de klassieke vormgeving met pilasters, een architraaf en een fronton.

In de grafkelder zijn drie leden van de familie van Pallandt begraven: Samuel Johannes Baron van Pallandt (1843-1890) en zijn echtgenote Arnoldina Johanna Nobel (1846-1922). Het derde lichaam is van hun enig kind Rudolph Theodorus Baron van Pallandt (1868-1913).

Baardvleermuizen in de ijskelder op Landgoed Schaep en Burgh

Overwinterende vleermuizen

In de grafkelder overwinteren vleermuizen, zoals de baardvleermuis, gewone grootoorvleermuis en watervleermuis. De dikke muren en goede isolatie zorgen voor een vorstvrije ruimte met een gelijkmatige temperatuur. Dat is precies wat vleermuizen nodig hebben. Via luchtkokers kunnen ze de grafkelder in- en uit vliegen.

Natuurmonumenten heeft de grafkelder in 2002 grondig gerestaureerd. Het verhaal gaat dat in de tijd dat de kelder nog in verval was een groepje jongeren door het dak zakte en bovenop op een van de grafkisten belandde.

  • Bouwjaar: Omstreeks 1850
  • Status: Rijksmonument

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid