Cookies op Natuurmonumenten.nl

Natuurmonumenten respecteert de privacy van jouw gegevens

Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en jouw browserervaring te verbeteren, om te integreren met sociale media en jou relevante advertenties te laten zien die op je interesses zijn afgestemd. Klik op "Ik wil een optimaal werkende website" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op de link om jouw voorkeuren voor cookies te wijzigen.Meer uitleg over cookies

Kies jouw cookie instelling

Kies eerst de cookies die je wilt toestaan

Erve Middelkamp op Egheria

In Twente verhuisden schuren wel vaker van het ene naar het andere erf. Zo belandde ook de 18e-eeuwse hooischuur uit Fleringen op het 21e eeuwse Erve Middelkamp.

Erve Middelkamp is een typisch Twents boerderijcomplex. De hallenhuisboerderij en de voormalige varkensstal zijn gebouwd in het begin van de 20e eeuw, in vakwerk met invulling van rode baksteen. Opvallend is de oudere hooischuur op het erf.

Verhuizen van een schuur

In 1970 laat toenmalig eigenaar, de Twentse textielfabrikant H.J. ten Cate de houten hooischuur van erve Mittendorf uit Fleringen (Tubbergen) verplaatsen naar Erve Middelkamp. De schuur heeft een houten gebintconstructie en een open doorrit. In de gebinten zitten telmerken. Deze ingekerfde cijfers waren een hulpmiddel om de onderdelen van de constructie op de juiste wijze in elkaar te zetten. De fundering bestaat uit zwerfkeien en de vloer is van Bentheimer zandsteen. De wanden zijn deels van hout, deels van leem met daarboven kenmerkend vlechtwerk met strokruizen.

Pengat Erve Middelkamp op Landgoed Egheria

Pen-gatverbinding

Het gebeurde in Twente wel vaker dat schuren van het ene naar het andere erf verhuisden. Vooral de houten schuren zijn vrij eenvoudig verplaatsbaar: je kunt ze goed demonteren door de uitneembare pen-gatverbindingen, en dan later elders weer opbouwen.

Vergaderen in de glazen 'doos'

In 2012 is op de zolder een vergaderruimte gerealiseerd in de vorm van een glazen 'doos', met minimale verstoring van het historische gebouw. Beneden is een informatieruimte van Natuurmonumenten, waar bezoekers van een kopje koffie en het uitzicht kunnen genieten.

> Lees meer over vergaderen in de Hooischuur

  • Bouwjaar: Boerderij: begin 20e eeuw, Hooischuur: 18e eeuw, 1970, Glazen inbouw: 2012
  • Architect: Streekeigen bouwstijl, hooischuur 1970: Jan Jans, 2012: Schipperdouwesarchitectuur
  • Status: Schuur: Rijksmonument