Ga direct naar inhoud
Nieuws

IJs en gouden zonlicht in de natuur

18 januari 2016 | Marie-Thérèse te Bulte

Zo’n mooie zonsopkomst had boswachter Wim Niemeyer in geen tijden gezien. Vanochtend deelde hij de betoverende winterplaatjes live via Periscope.

IJs en gouden zonlicht

Rijp, een vliesdun laagje ijs. Gouden zonnestralen die net boven de horizon uitkomen. Dat is wat boswachter Wim Niemeyer vanochtend aantrof in natuurgebied de Empese en Tondense heide. Hij liet het publiek meegenieten via Periscope.

Tientallen kijkers genoten van het betoverende landschap in de IJsselvallei.  “Het is mooi door de winterse omstandigheden, maar ook omdat het hier zo rustig is. Het gebied ligt een beetje verborgen in de omgeving van Brummen en Apeldoorn. We horen alleen wat kolganzen en grauwe ganzen, die hier overwinteren en fourageren”, vertelde boswachter Wim. “Het is een waterrijk gebied, en in de winter kan je hier ook goed schaatsen. Het is niet groot, maar het water is ondiep en bevriest dus makkelijk. Mensen uit de omgeving maken er wel gebruik van. Je moet wel een beetje opletten, want er zijn op sommige plekken graspollen die boven het water uitsteken.’

 

  Zonsondergang Periscope

  Blauwgras

  En dat blijkt niet zomaar gras te zijn. “Blauwgrasland heet dat, in de zomer kan je zien waarom het zo heet. Blauwgraslanden zijn in ons land zeldzaam, maar in dit gebied keert het weer terug. Dat heeft onder andere te maken met de maatregelen die we hebben genomen voor de waterhuishouding. Wil je de blauwe kleur van het gras zien dan moet je hier in de zomer ook een keer naar toe. Dan staat het hier vol bloemen. Je kunt hier bijvoorbeeld zegge, klokjesgentiaan en wateraardbei  tegenkomen. En orchideeën. De bloemenpracht is dan heel bijzonder.”

  IJs wandelpad
  Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
  Marie-Thérèse te Bulte