Ga direct naar inhoud
Nieuws

Amfibieën kunnen veilig oversteken

25 februari 2021

De komende dagen is de kans groot dat er weer vele amfibieën de Fochteloërveenweg oversteken om van hun winterverblijfplaats naar hun voortplantingsgebied te trekken.
Medewerkers van Natuurmonumenten, onder wie een grote groep vrijwilligers, zijn daarom druk in de weer om zowel kikkers als salamanders te helpen bij het veilig oversteken van de Fochteloërveenweg. De weg wordt daarom mogelijk tijdelijk afgesloten.

Heikikkers

In het voorjaar trekken onder meer heikikkers, bruine kikkers en salamanders van hun winterverblijfplaats naar hun voortplantingsgebied. Nadat ze de winter hebben doorgebracht in holtes, onder houtstapels of bladeren zoeken de amfibieën de natte terreinen en wateren weer op. Hier gaan ze op zoek naar een partner, paren ze en zetten ze de eitjes af. Daarbij moeten ze de Fochteloërveenweg oversteken die het natuurgebied doorkruist. Veel amfibieën sneuvelen tijdens die oversteek. Om de dieren te helpen wordt hun gedrag goed in de gaten gehouden. Zodra veel amfibieën de oversteek maken wordt de weg tijdelijk voor een deel afgesloten voor verkeer. Als de kikkers en salamanders veilig aan de overkant zijn is de weg weer vrij voor alle verkeer.