Ga direct naar inhoud
Nieuws

Thereza Langeler en Hilbrand Polman winnen Noorderpersprijs 2023

30 mei 2024 | Hilde van der Klei

De jury van de Noorderpersprijs heeft uit een mooie mix van ingezonden journalistieke producties, Thereza Langeler en Hilbrand Polman als winnaars gekozen. Langeler en Polman hebben een serie artikelen geschreven over het Fochteloërveen. De twee journalisten publiceerden in het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant een serie over de strijd in schaarse ruimte in het Fochteloërveen.

Uitreiking Noorderpersprijs 2023

“Ze leverden een compleet pakket aan stevig uitgezochte feiten aan. Met als directe aanleiding de urgente discussie over de stikstofdoelen. Ze kozen daarvoor de originele invalshoek door te kijken hoe alle maatregelen voor landbouw, verkeer en toerisme uitpakken in het centraal gelegen en unieke natuurgebied”, aldus juryvoorzitter Anne Peetoom. Het meest onder de indruk was de jury van het eerste verhaal uit de vijfdelige serie waarin het veen aan het woord komt. Een ik-verhaal, maar niet met de journalist in de hoofdrol: het veen zelf spreekt.

Het Fochteloërveen, ooit een machtig moeras, duizenden hectares groot. Tot de mensen met schoppen kwamen. In slechts een eeuw groeven we het ven af tot een flintertje. Wat we verloren terwijl we turf wonnen, realiseerden we ons pas toen het bijna te laat was. Nu gloort er hoop.

Het water keert terug. Zeldzame vogels zingen en broeden, slangen verstoppen zich in oude boomstammen, het veenmos groeit. Maar langs de randen van het natuurgebied duwen nog altijd de mensen. Sinds ‘de stikstofkaart’ woedt in Nederland een steeds fellere strijd om de schaarse ruimte. Het Dagblad van het Noorden verkent in vijf verhalen welke dilemma’s dat oplevert in en rond het Fochteloërveen. Hoe blijft één van de belangrijkste natuurgebieden van Nederland in leven, terwijl nieuwbouwwoningen, landbouw, verkeer en toerisme steeds dichterbij komen?

De prijs, een cheque ter waarde van 500 euro, hebben Thereza Langeler en Hilbrand Polman aan het Fochteloërveen geschonken.

Download hier de artikelen over het Fochteloërveen. De artikelen zijn eerder verschenen in het Dagblad van het Noorden, dankzij subsidie van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. 

Hilde van der Klei