Zeldzame lammergier laat zich zien in het Fochteloërveen.
De lammergier, een imposante en zeldzame roofvogel was enige tijd op verkenning in het Fochteloërveen. Een bijzondere en mooie waarneming.
Imposante roofvogel
Met een spanwijdte van bijna 2.90 m behoort de lammergier tot een van de grootste roofvogels van Europa. De roofvogel komt in Nederland niet voor, maar vrij zelden is deze imposante vogel te zien in Nederland. Vaak zijn het jonge vogels die op verkenning gaan en bij een aanhoudende zuidelijke wind ook wel in ons land terecht komen.
Eglazine
De naam van de jonge lammergier die de afgelopen dagen boven Nederland vloog, is Eglazine. Zij werd afgelopen jaar geringd, voorzien van een zender en vrij gelaten in de Franse Alpen. Door middel van de zender kan ze op de voet worden gevolgd. Na een jaar in Frankrijk is ze sinds dit jaar Noordelijker gevlogen.
Vrijwel uitgestorven
De naam ‘lammergier’ stamt uit de tijd, dat men dacht dat de vogel op lammeren en zelfs kinderen joeg. In Europa is dat een van de redenen geweest dat het dier halverwege de 20ste eeuw vrijwel is uitgestorven; lange tijd werd er jacht op gemaakt. In werkelijkheid is het een aaseter die voornamelijk botten eet.
Terug naar huis
Inmiddels is Eglazine weer vertrokken richting het zuiden en hopelijk weer snel terug in haar leefgebied in de bergen.