Ga direct naar inhoud
Nieuws

Poorten van Fort bij Abcoude in weekenden geopend

18 november 2021 | Olga Ekelenkamp

De poorten van Fort bij Abcoude gaan vanaf zaterdag 20 november open voor het publiek. Bewoners uit Abcoude kunnen vanaf deze datum van 10:00 tot 16:00 uur op de zaterdag en de zondag een ommetje maken over het fort. Vrijwillige poortwachters zorgen voor het openen en sluiten van de poorten. Deze tijdelijke openstelling hoopt Natuurmonumenten, samen met de vrijwilligers, voort te kunnen zetten totdat er een nieuwe ondernemer voor het fort is gevonden, die deze taak kan overnemen.

Poort Fort bij Abcoude

Hulp van vrijwilligers

“Natuurmonumenten is blij verrast dat naar aanleiding van onze oproep zich zoveel vrijwilligers hebben aangemeld om mee te helpen met de openstelling van het fort”, vertelt Arjenne Bak, gebiedsmanager Natuurmonumenten. “We hopen met de openstellingen tegemoet te komen aan de behoefte van de bewoners van Abcoude en omgeving om op het fort te wandelen en te genieten van de rust en natuur. De openstellingen van Fort bij Abcoude kunnen een succes worden als bezoekers het UNESCO Werelderfgoed met respect behandelen.” Na zes weken zal Natuurmonumenten, samen met de poortwachters, de openstelling evalueren.

 

Regels op Fort bij Abcoude

Op Fort bij Abcoude staat natuur, cultuur en rust voorop. Natuurmonumenten vraagt bezoekers dan ook om zich aan de regels te houden. Honden aan de lijn, poep opruimen, op de paden blijven, afval mee naar huis nemen, geen vuur en versterkte muziek en geen privé-feestjes. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen tot 12 jaar worden begeleid door een volwassene. “Forten zijn geen speeltuinen”, legt Bak uit, “Het lijkt misschien leuk en onschuldig om op de hellingen te klimmen, maar veel kinderen realiseren zich niet dat de helling in feite de achterkant van een gebouw is waar je aan de voorkant vanaf kunt vallen.”

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp