Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wasplaatjes voelen zich thuis op de forten

22 november 2019 | Eveline Blok

Niet alleen op cultuurhistorisch gebied, maar ook op natuurgebied zijn onze Beemster forten bijzonder. Ze zijn een geliefde plaats voor de familie van de wasplaten. Dit zijn echte graslandpaddenstoelen, die bijna allemaal zeldzaam zijn en alleen in “de betere” graslanden voorkomen.

Papegaaizwammetje

Onze ecoloog vond onder andere Gele wasplaat, Puntmutswasplaat en Papegaaizwammetje op het fort aan de Middenweg. Een aantal jaar geleden heeft een werkgroep van de AWD de binnenforten van Fort bij Spijkerboor en Fort aan de Middenweg geïnventariseerd.

Fort bij Spijkerboor

Op fort bij Spijkerboor werden 25 soorten gevonden, waarvan 23 kenmerkend voor onbemeste graslanden. In totaal 12 rode lijstsoorten, waarvan sommige in behoorlijke aantallen. De meest bijzondere vondsten zijn de Grauwe wasplaat en Ridderwasplaat, soorten die de onderzoekers in de Amsterdamse Waterleidingduinen nooit tegenkomen. Dit fort kwalificeert zonder twijfel als een zeer goed wasplaatgrasland.

Grauwe wasplaat

Grauwe wasplaat

Fort aan de Middenweg

Op het binnenfort van Fort aan de Middenweg werden 28 soorten gevonden, waarvan 19 kenmerkend voor onbemeste graslanden en 12 rode lijstsoorten. Heel bijzonder is de zeer zeldzame en bedreigde Bittere wasplaat, die op dit fort met honderden opvallend forse exemplaren te bewonderen was. Eveneens het talrijk voorkomen van de bedreigde Wantsenwasplaat, alweer met opvallend forse exemplaren. Ook de Ridderwasplaat mag vermeld worden, met een aantal dat richting de honderd liep. Ook dit fort kwalificeert zonder twijfel als een zeer goed Wasplaatgrasland.

Bittere wasplaat

Bittere wasplaat

Eveline Blok
Eveline Blok