Ga direct naar inhoud

Fort de Schans - Texel

Stervormig fort vlak bij Oudeschild, aan de oostzijde van Texel. Fort de Schans heeft een bewogen geschiedenis waarin Willem van Oranje, de VOC en Napoleon een belangrijke rol hebben gespeeld.

Fort de Schans - Texel

Van de Oranjes...

Willem van Oranje liet Fort de Schans rond 1574 aanleggen. Zo wilde hij Texel en de voor de scheepvaart belangrijke Rede van Texel beschermen tegen de Spanjaarden. Ook in de 17e eeuw was Texel een zeer belangrijk punt voor de scheepsvaart. Voor de rede lagen vaak honderden koopvaardijschepen van de VOC voor anker tot de wind gunstig was om uit te varen.

...tot aan Napoleon

In 1811 liet de Franse keizer Napoleon Bonaparte het fort vergroten en werden twee steunforten gebouwd: Redoute en Lunette. De rest van zijn plannen kwam niet tot uitvoering en na de Franse tijd begint het verval. Rond 1930 graaft men zelfs de helft van het fort af om de grond te gebruiken voor dijkverzwaring!

Kanon Fort de Schans Texel

Kanon Fort de Schans Texel

Restauratie

Gelukkig keert het tij en eind jaren 90 restaureert Natuurmonumenten de overgebleven helft van het fort. Het kanon met traditioneel rolpaard uit 1809 brengt de sfeer van vroeger terug.

  • Bouwjaar: Vanaf 1574
  • Architect: Onbekend
  • Status: Rijksmonument

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid