Cultureel

Fort Henricus

Tijdens deze wandeling op Fort Henricus ontdek je het vestingverleden van het fort en de West Brabantse Waterlinie, onderdelen van de Zuiderwaterlinie. Het fort verdedigde de stad Steenbergen in de 17e eeuw. Het is hersteld en sinds 8 juni open voor publiek. 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Welkom op Fort Henricus!

Welkom op Fort Henricus! Dit fort was onderdeel van de West Brabantse Waterlinie en Zuiderwaterlinie. Het verdedigde de stad Steenbergen en de inundatiesluis. Inunderen is het land vol zetten met water om de vijand te weren.

Fort Henricus vanuit de lucht
Welkom op Fort Henricus!

2Bedrijvigheid in de 17e eeuw

Als je hier rond 1650 was, belandde je in een bedrijvige gemeenschap. Maar liefst 450 soldaten en familie leefden op dit fort. Er was zelfs een kerk voor huwelijken en dopen. Op het paneel rechts van de toren zie je de historische bebouwing.

3Steenbergse Vliet

Vanaf hier zie je de Steenbergse Vliet. De Vliet stond vroeger in open verbinding met de zee, het zoute water. Dat merk je nog in natuurgebied de Dintelse Gorzen bij Benedensas in De Heen (of ingang Vlietdijk, Dinteloord). Hier groeit zelfs nog zeekraal.

Zeekraal
Steenbergse Vliet

4Stad en haven Steenbergen

Het fort beschermde de stad en haven van Steenbergen. Tussen de stad en het fort lag vroeger ook een verdedigingswerk. Met een hoornwerk en aarden wal. Nu is de haven een heerlijke plek om aan te leggen of een terrasje te pakken.

5Bastions met wilde bloemen

Fort Henricus heeft weer zoveel mogelijk haar oude vorm terug. Een stervorm met vijf hoeken en bastions. Hierin groeien wilde bloemen voor insecten en vogels. De patrijs heeft ze al ontdekt. Eén bastion is ingezaaid door kinderen.

Patrijs
Bastions met wilde bloemen

6Tot ziens!

Dit is het einde van je fort wandeling. Ontdek de rest van de West Brabantse Waterlinie via de West Brabantse Waterlinie app!

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.