Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Fort Henricus

Fort Henricus

Welkom bij Fort Henricus

Een bezoek aan het onlangs gerestaureerde Fort Henricus is een stap terug in de tijd. Dit fort was onderdeel van de West Brabantse Waterlinie en Zuiderwaterlinie. Het verdedigde de stad en haven van Steenbergen en de inundatiesluis. Beklim de uitkijktoren op het fort! Vanaf hier heb je een fantastisch zicht op het stervormige fort en de weidse polders van West-Brabant.Paul Begijn
Paul Begijn

Boswachter van dit gebied

Meer over Fort Henricus
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Historie

  Van 1627 tot 1816 beschermde Fort Henricus de vestingstad Steenbergen (NB). Stadhouder Frederik Hendrik, zoon van Willem van Oranje, was de bouwer van dit fort in de West-Brabantse Waterlinie en Zuiderwaterlinie (die tussen Bergen op Zoom en Grave lag). In 1628 werd de linie voor het eerst onder water gezet. Dat heet inunderen. Langs de randen van de Steenbergse vliet hadden de getijden vrij spel dankzij een open verbinding met de zee. Op het fort stonden kanonnen klaar om de vijand af te slaan. Dankzij het succes van de linie kwam het nooit zover. De afgelopen jaren hebben we Fort Henricus met de vijf bastions gerestaureerd. Het ligt er zoveel mogelijk bij als in de zeventiende eeuw.


  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Fort Henricus

  Nieuws

  Fort Henricus

  Wat wij hier doen

  Handleiding evenementen

  Natuurmonumenten is eigenaar en beheerder van het fort. We stellen het open voor bezoekers, zodat iedereen hiervan kan meegenieten. Wil je zelf een evenement of activiteit organiseren op het fort? Kijk dan in de handleiding wat er kan. Natuurmonumenten heeft in samenwerking met de gemeente Steenbergen, provincie Noord-Brabant en andere partners is het fort hersteld. Het heeft weer zo veel mogelijk de oude vorm. Met lagen grond bedekt met gras. Op het fort bloeien wilde bloemen. Zo wordt het een plek voor insecten en vogels. In het water rondom het fort komt geen publiek. Hier dobberen vogels, zoals de rietgors, karekiet en zwaan rustig rond. Patrijzen weten het bloemenzaad en insecten aan de rand van het fort ook al te vinden. Daar zijn we blij mee!

  Handleiding evenementen en activiteiten