Natuurgebied

Fort Henricus

Fort Henricus

Welkom bij Fort Henricus

Fort Henricus is sinds kort open. Beklim de uitkijktoren op het fort! Vanaf hier heb je een fantastisch zicht op de polders van West-Brabant.
Kom langs tijdens de Open Dag West-Brabantse Waterlinie op zondag 20 oktober! Dan zijn er allerlei activiteiten op dit fort en op andere locaties.
Meer info vind je onder activiteiten. Wil je zelf wat organiseren op het fort? Kijk in onze handleiding wat er kan.



Paul Begijn
Paul Begijn

Boswachter van dit gebied

Meer over Fort Henricus
 • Routes
 • Over het gebied

  Historie

  Van 1627 tot 1816 beschermde Fort Henricus de vestingstad Steenbergen (NB). Stadhouder Frederik Hendrik, zoon van Willem van Oranje, was de bouwer van dit fort in de West-Brabantse Waterlinie en Zuiderwaterlinie (die tussen Bergen op Zoom en Grave lag). In 1628 werd de linie voor het eerst onder water gezet. Dat heet inunderen. Langs de randen van de Steenbergse vliet hadden de getijden vrij spel dankzij een open verbinding met de zee. Op het fort stonden kanonnen klaar om de vijand af te slaan. Dankzij het succes van de linie kwam het nooit zover. De afgelopen jaren hebben we Fort Henricus met de vijf bastions gerestaureerd. Het ligt er zoveel mogelijk bij als in de zeventiende eeuw.


  Fort Henricus

  De mooiste routes

  De route Fort Henricus leidt je over de vestingwal van het fort. Kruip in de huid van een soldaat uit die tijd die op het fort leefde.
  Ontdek welke insecten en vogels al genieten van dit vestingwerk. Misschien zie je wel een patrijs wegvliegen!

 • Cultureel

  Fort Henricus

  Tijdens deze wandeling op Fort Henricus ontdek je het vestingverleden van het fort en de West Brabantse Waterlinie.

  • 1.3 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Toegankelijkheid

  Huisregels

  Verkennen

  Extra informatie

  Direct naar

  Fort Henricus

  Wat wij hier doen

  Handleiding evenementen

  Natuurmonumenten is eigenaar en beheerder van het fort. We stellen het open voor bezoekers, zodat iedereen hiervan kan meegenieten. Wil je zelf een evenement of activiteit organiseren op het fort? Kijk dan in de handleiding wat er kan. Natuurmonumenten heeft in samenwerking met de gemeente Steenbergen, provincie Noord-Brabant en andere partners is het fort hersteld. Het heeft weer zo veel mogelijk de oude vorm. Met lagen grond bedekt met gras. Op het fort bloeien wilde bloemen. Zo wordt het een plek voor insecten en vogels. In het water rondom het fort komt geen publiek. Hier dobberen vogels, zoals de rietgors, karekiet en zwaan rustig rond. Patrijzen weten het bloemenzaad en insecten aan de rand van het fort ook al te vinden. Daar zijn we blij mee!

  Handleiding evenementen en activiteiten
  logo