Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Fort Waver-Amstel

Fort Waver-Amstel

Welkom in Fort Waver-Amstel

Fort Waver-Amstel is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam is de 135 km lange verdedigingslinie rond de hoofdstad, die gebouwd werd rond 1900. Fiets of wandel langs dit stukje Hollandse historie!

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp

Boswachter van dit gebied

Meer over Fort Waver-Amstel

Over het gebied

Authentiek en open

Fort Waver-Amstel is één van de meest authentieke forten van de Stelling van Amsterdam. Niet alleen mooi van binnen, maar ook het uitzicht vanaf het fort op het schootsveld is bijzonder. Daarom is juist dit fort het bezoeken waard! Veel elementen van vroeger zijn bewaard gebleven. In het gebouw zie je oude wasruimten, elektrakasten en een oude keuken. Ook het waterreservoir, waterpomp en de sanitaire voorzieningen liggen er nog precies zo bij als vroeger. Buiten heb je een weids uitzicht over het open linielandschap met de schootsvelden en houten huizen en tuur je kilometers voor je uit. 


UNESCO Werelderfgoed

Fort Waver-Amstel (1911) is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Deze 135 kilometer lange verdedigingslinie rond de hoofdstad vormt samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinie het UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies. Dat betekent dat deze waterlinies internationale betekenis hebben en onvervangbaar en eigendom van de wereld zijn.  

Tussen 1886 en 1911 is Fort Waver-Amstel gebouwd. Het oorspronkelijke interieur uit begin 20e eeuw is goed bewaard gebleven. Momenteel is het fort verhuurd aan een wijnhandel. Het fort is de enige verhoging in het open, vlakke polderlandschap. Alleen hier vind je nog enige opgaande begroeiing.


Bezoek Fort bij Waver-Amstel 

  • Laat je rondleiden door een ervaren fortengids en ontdek alle geheimen van dit bijzondere fort.
  • Bezoek Fort Waver-Amstel tijdens één van de zondagse openstellingen. Elke tweede zondag van de maand kan je tussen 10:00 en 17:00 uur het een ommetje Fort Waver-Amstel maken. Let op: de zondagse opstellingen zijn vanaf april tot en met september, alléén op de tweede zondag van de maand. 
  • Fiets de Fortenfietsroute De Ronde Venen (44 km) of Fortenfietsroute Stukje Stelling (25 km) en kom langs Fort Waver-Amstel.

 

Fort Waver-Amstel

De mooiste routes

Fort Waver-Amstel

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Fort Waver-Amstel

Nieuws