Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Fort aan de Middenweg

  Fort aan de Middenweg

  Fort aan de Middenweg

  Middenin de natuur staat Fort aan de Middenweg, onderdeel van de verdedigingslinie Stelling van Amsterdam. Het fort van gewapend beton is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw. Volg de fietsroute en bekijk Fort aan de Middenweg vanaf de Zuiddijk in de Beemsterpolder, vlak bij Purmerend.

  Jowien van der Vegte
  Jowien van der Vegte

  Boswachter

  Meer over Fort aan de Middenweg

  Over het gebied

  Verscholen in de natuur

  Grotendeels verscholen in de natuur ligt Fort aan de Middenweg, onderdeel van de verdedigingslinie Stelling van Amsterdam. Bijzonder aan dit fort is de hefkoepel. Dit technische hoogstandje kan vanuit de grond omhoog en weer omlaag worden gezet, effectief bij verdediging. Het is nog steeds bewapend met origineel geschut en mitrailleurstellingen. Naast de koepel is in Fort aan de Middenweg nog veel meer bewaard gebleven. In het hoofdgebouw vind je een ontijzeringsinstallatie voor drinkwater en originele waterpompen. 

  Ontdek ook de forten van oude en en nieuwe Hollandse waterlinie op forten.nl .

  Inspanning voor de natuur

  Fort aan de Middenweg is in balans met de natuur. Boswachters hebben ervoor gezorgd dat planten als de rietorchis weer groeien aan de oever van de slotgracht. Rond het fort leven zangvogels en in de gracht broeden wilde eenden, kuifeenden en knobbelzwanen. Kijk ook regelmatig in de lucht. Misschien zie je een buizerd! Ben je er in de winter? Dan heb je kans op het spotten van de smient.

  Wat kun je doen bij Fort aan de Middenweg?

  Fort aan de Middenweg is verhuurd en daarom niet toegankelijk voor publiek, maar vanaf de openbare weg zie het liggen in de het polderlandschap.

  Waar ligt Fort aan de Middenweg?

  Fort aan de Middenweg ligt aan de Zuiddijk in Zuidoostbeemster, op korte afstand van Purmerend.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid