Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Fort Uitermeer

Fort Uitermeer

Welkom in Fort Uitermeer

Torenfort op strategische plek aan de Vecht. Wandel door rietlanden bij Fort Uitermeer en bewonder in het voorjaar dotterbloemen en zeldzaam zomerklokje.

Hanne Tersmette
Hanne Tersmette

Boswachter van dit gebied

Meer over Fort Uitermeer
 • Routes
 • Over het gebied

  Op een strategisch punt langs de Vecht ligt het opvallende torenfort uit 1845. Fort Uitermeer is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Natuurmonumenten beheert hier een deel van het omringende water en rietlanden langs de Vecht. Kom wandelen en ontdek het zeldzame zomerklokje.

  Geschiedenis van het fort

  Fort Uitermeer heeft een lange geschiedenis, die terug gaat naar het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Al voor 1589 moet hier een schans hebben gelegen met de naam Uitermeer. Later kwam er een aarden fort en nog later het bomvrije torenfort. Het fort beschermde de schutssluis, de ’s-Gravelandse Vaart, wegen en spoorweg. Fort Uitermeer is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.

  Het fort is niet toegankelijk maar wel goed te zien vanaf de Vecht en de doorgaande weg. De wandelroute 'Rondje Naardermeer' komt langs het fort.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Praktisch

  Direct naar

  logo