Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Fort Uitermeer

Fort Uitermeer

Welkom in Fort Uitermeer

Torenfort op strategische plek aan de Vecht. Wandel door rietlanden bij Fort Uitermeer en bewonder in het voorjaar dotterbloemen en zeldzaam zomerklokje.

Hanne Tersmette
Hanne Tersmette

Boswachter van dit gebied

Meer over Fort Uitermeer
  • Routes

Over het gebied

Op een strategisch punt langs de Vecht ligt het opvallende torenfort uit 1845. Fort Uitermeer is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Natuurmonumenten beheert hier een deel van het omringende water en rietlanden langs de Vecht. Kom wandelen en ontdek het zeldzame zomerklokje.

Geschiedenis van het fort

Fort Uitermeer heeft een lange geschiedenis, die terug gaat naar het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Al voor 1589 moet hier een schans hebben gelegen met de naam Uitermeer. Later kwam er een aarden fort en nog later het bomvrije torenfort. Het fort beschermde de schutssluis, de ’s-Gravelandse Vaart, wegen en spoorweg. Fort Uitermeer is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.

Het fort is niet toegankelijk maar wel goed te zien vanaf de Vecht en de doorgaande weg. De wandelroute 'Rondje Naardermeer' komt langs het fort.

placeholder

Planten en dieren op het fort

De gebouwen van het fort bieden ’s winters onderdak aan vleermuizen, zoals de baardvleermuis en de watervleermuis. In het voorjaar zijn de rietlanden naast het fort geel van de bloeiende dotterbloemen. Hier groeit ook het zeldzame zomerklokje. Deze bloemen vind je vooral langs rivieren waar de rietgebieden regelmatig onderstromen. Natuurmonumenten maait dit rietveld altijd extra vroeg (begin januari) om deze bloemen een optimale kans te geven.

Bezoekersinformatie

Praktisch

Restaurant Uit & Meer

Uitermeer 5, 1381 HP Weesp
logo