Ga direct naar inhoud
Nieuws

Fort Waver-Amstel krijgt maandelijkse openstelling

25 juni 2024 | Olga Ekelenkamp

Fort Waver-Amstel is één van de meest authentieke forten van de Stelling van Amsterdam. Niet alleen mooi van binnen, maar ook het uitzicht vanaf het fort op het schootsveld is bijzonder. Afgezien van de rondleidingen was het fort helaas niet toegankelijk voor bezoekers. Daar komt vanaf zondag 14 juli verandering in. Dan opent Natuurmonumenten elke tweede zondag van de maand de poort van dit prachtige fort.

Ommetje Fort Waver-Amstel
Korte wandelroute

“Natuurmonumenten wil mensen de kans geven om dit fort te beleven”, legt Arjenne Bak, gebiedsmanager Natuurmonumenten, uit. “En we willen bezoekers meer vertellen over UNESCO werelderfgoed Hollandse Waterlinies, waar Fort Waver-Amstel ook toe behoort.” Daarom heeft Natuurmonumenten rond het lange kazernegebouw een korte wandelroute gemaakt. Langs de route staan diverse informatieborden, die het verhaal over het fort en de waterlinie vertellen.


Fortenfietsroutes

Natuurmonumenten verwacht dat er vooral veel fietsers gebruikmaken van de mogelijkheid om een ommetje Fort Waver-Amstel te lopen. “Het is een mooie gelegenheid om even van de fiets te gaan en wat cultuurhistorie mee te pikken” , aldus Bak. Om juist fietsers te interesseren voor de openstelling van het fort staan er nu twee fortenfietsroutes op de website van Natuurmonumenten. ‘Fortenfietsroute De Ronde Venen’ (44 km) en ‘Fortenfietsroute Stukje Stelling’ (25 km) komen allebei langs verschillende forten, waaronder Fort Waver-Amstel. Beide routes zijn ontwikkeld door de gemeente De Ronde Venen.


Openstelling Fort Waver-Amstel

Natuurmonumenten opent de poorten van Fort Waver-Amstel elke tweede zondag van de maand van 10:00 tot 17:00 uur. De openstellingen zijn van april tot en met september. Dankzij de inzet van vrijwillige poortwachters krijgen geïnteresseerden iedere maand de kans om kennis te maken met het fort. Tijdens de openstellingen blijft de kazerne gesloten. Alleen tijdens rondleidingen van Natuurmonumenten is het mogelijk om ook binnen in het gebouw een kijkje te nemen. 
 

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp