Ga direct naar inhoud

Fort Kijkuit

Bezoek dit fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Neem een kijkje bij het informatiepunt in het kruithuis, uitzichtpunt en fortterrein.

Fort Kijkuit

Van baksteen tot brikkenbeton

In de loop van de tijd werd het fort steeds aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen in oorlogsvoering en verdediging. Midden op het forteiland staat een bakstenen verdedigbaar wachthuis uit 1844. Dit wordt 40 jaar later uitgebreid met remises voor extra opstelruimte voor geschut en materieel. Er komt nog een tweede wachthuis bij, met een kruit- en projectielenmagazijn. Op het fort is in deze periode plaats voor ongeveer 50 manschappen.

Fort Kijkuit maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze verdedigingslinie beschermde van 1815 tot 1940 de steden in Holland en Utrecht.

 

Fort Kijkuit

Fort Kijkuit

Tweede fase

In 1935 versterkt men het fort met een unieke betonnen kazemat voor zowel een kanon als een mitrailleur, met een stalen bepantsering als bescherming. Deze 20 cm dikke pantserplaat komt van het in 1927 gesloopte pantserschip Hare Majesteit Tromp. Opvallend is de kleurige camouflage die in 1937 op het wachthuis geschilderd is. Helaas verhinderden alle inspanningen de invasie van 1940 niet, de Duitsers vlogen er gewoon overheen. Zij wisten precies waar het fort zich bevond, ook al stond het tot begin jaren zestig op geen enkele topografische kaart.

Camouflage Fort Kijkuit

Camouflage Fort Kijkuit

Fort Kijkuit

Steek het water over en verken het fortterrein! In het voormalige kruithuis kom je meer te weten over de geschiedenis van het fort, over de bijzondere natuur in de omgeving en over fiets-, wandel-, en vaarroutes. Vanaf het uitzichtpunt heb je een weids uitzicht over de Horstermeerpolder, natuurgebied de Wijde Blik en molen Gabriël. In de fortgracht zie je met een beetje geluk vogels als kuifeend, fuut en de ijsvogel. Verspreid op het terrein staan picknicktafels. Er is een aanlegplek voor bootjes.

Openingstijden: maandag t/m donderdag van 8.30 tot 17.00 uur. Op vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur. Weekend gesloten.

Lees meer

Restauratie fort

In 2014/2015 is het fort flink gerestaureerd, van verlaten vestingwerk tot uitnodigend uitzichtpunt. Het voormalige kruithuis waar vroeger wapens in werden opgeslagen, is omgetoverd tot een onbemande informatieruimte, met daarop een uitzichtpunt. Het hoofdgebouw is ingericht als kantoor voor de boswachters van Natuurmonumenten. De kazemat is aan de buitenzijde hersteld. Dit is de winterverblijfplaats voor vleermuizen en daarom het enige gebouw dat niet toegankelijk is.

De restauratie is medegefinancierd door de provincie Noord-Holland en vanuit het Europese LIFE project is het infopunt ingericht.

  • Bouwjaar: 1844, 1880, 1935
  • Architect: Bureau van de Genie, ministerie van Oorlog
  • Status: Rijksmonument

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid