Ga direct naar inhoud
Nieuws

Gevlekte witsnuitlibel terug van weggeweest in ’t Hol

29 mei 2018 | Tamara Overbeek

Een boswachter van Natuurmonumenten heeft in het Hol 5 gevlekte witsnuitlibellen gespot tijdens een inventarisatieronde. Deze soort is weer terug van weggeweest, want voorgaande jaren werd hij niet meer waargenomen. We zijn erg blij met deze waarneming, omdat de gevlekte witsnuitlibel een kenmerkende soort is van verlandingszones van laagveenmoerassen.

gevlekte witsnuitlibel

Mogelijke oorzaak

Naast de gevlekte witsnuitlibel heeft boswachter Niels Schouten ook nog 6 glassnijders en 19 vroege glazenmakers geteld. Elk jaar loopt hij een vaste route in het Hol en telt daarbij alle libellen die hij tegenkomt. “Mogelijk zijn de uitgevoerde LIFE werkzaamheden afgelopen winter de reden dat de gevlekte witsnuitlibel weer teruggekeerd is”, aldus boswachter Niels, “maar ook het warme weer dit voorjaar is erg gunstig voor deze soort.”

Verlanding

De natuur in de Vechtplassen is bijzonder omdat er verschillende fases van verlanding plaatsvinden. Bij verlanding raakt open water steeds meer begroeid met waterplanten, waardoor het volledig dichtgroeit. De bodem wordt dan steeds dikker en raakt vervolgens begroeid met bomen. Dit proces duurt jaren. Als we niet ingrijpen, bestaan de hele Vechtplassen over vijftig jaar uit bos. En dat willen we niet. Want juist in deze verlandingsfase profiteren heel veel zeldzame planten en dieren van een geschikt leefgebied.

LIFE subsidie

Afgelopen winter zijn er bomen verwijderd uit het gebied en zijn de oevers vrij gemaakt van grote planten. Deze maatregelen zijn bekostigd met een Europese subsidie: ‘New LIFE for Dutch Fens’ (Nieuw leven in het veen). LIFE+ Nature is het Europese financieringsprogramma voor projecten die leefgebieden en planten- en diersoorten beschermen die op Europese schaal van bijzondere waarde zijn voor de biodiversiteit.

 

Tamara Overbeek
Tamara Overbeek