Ga direct naar inhoud
Nieuws

Luidruchtige scharrelaar

12 juli 2021 | Tamara Overbeek

Aan welke dieren denkt u als ik zou vragen welke bijzondere dieren er leven in de Vechtplassen? Noemt u dan ook de das? Grote kans van niet. Dit landroofdier verwachten veel mensen niet in zo’n nat gebied. Maar wist u dat er minimaal 5 dassenburchten liggen op gronden van Natuurmonumenten in de Vechtplassen? Als echte scharrelaar kun je de das in allerlei soorten landschappen aantreffen, zolang er maar voedsel, beschutting en een rustplek is. Alhoewel dat aantreffen nog niet zo makkelijk is.

Das dieren in natuurgebieden

Onlangs probeerden mijn collega Olga en ik een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan; een das spotten! We dachten een strategische plek in te nemen nabij een dassenburcht. Even checken waar de wind vandaan komt, want als de das ons ruikt neemt hij meteen een omweg. Verrekijker in de aanslag en rustig wachten maar. We keken goed naar het hoge gewas. Bewoog daar iets? Dassen staan bekend om hun luidruchtige manier van scharrelen, op zoek naar alles wat eetbaar is. Met zijn fijne neus en klauwen waarmee hij makkelijk graaft, vindt de das altijd wel iets. Hij is verzot op regenwormen, maar ook op kevers, slakken, muizen, reptielen, bessen, bramen, noten, knollen, eikels, paddenstoelen, maïs en allerlei larven. Ondanks dat het een roofdier is, is het dus geen echte jager.

Maar nee dus, het was de wind die het lange gras zachtjes deed wuiven. We zagen en hoorden wel vogels om ons heen zoals puttertjes, vinkjes en een koekoek in de verte. Een aangename afleiding tijdens het wachten. Dassen zijn sociale dieren. Ze leven in familiegroepen en vaak leven er meerdere families in één burcht. Ze bouwen hun burcht graag hoog en droog. Vaak in hellingen en heuveltjes van zand tot wel 4 meter onder de grond. De kamers zijn netjes gestoffeerd met gras, mos, bladeren en varens. Dat wordt regelmatig ververst. Want dassen zijn nette dieren. Hun ontlasting doen ze buiten hun burcht. Dichtbij hebben ze graag vochtige voedselrijke plaatsen waar ze makkelijk kunnen graven.

’s Winters verblijven dassen veel langer in hun burcht. Ze teren dan grotendeels op hun vetreserves die ze in de herfst hebben opgebouwd. Ze houden geen winterslaap, maar slapen vaak wel dagen achtereen. Wanneer het echt koud wordt, maken ze soms een ingang dicht om de kou buiten de deur te houden. De dassen in de Vechtplassen zijn ooit vanaf Einde Gooi deze kant op getrokken en hebben hoge stukjes zandgrond geclaimd voor hun burchten. Natuurmonumenten is blij met de dassen in dit gebied en houdt daarom rekening met ze in het beheer van natuurgebieden.

Onze langgekoesterde wens is deze avond dus nog niet in vervulling gegaan, maar een mens moet wat te wensen overhouden. De natuur is nu eenmaal geen dierentuin en dat maakt ’t juist zo uniek.

Tamara Overbeek
Tamara Overbeek